Aangetast – Loes den Hollander – Recensie

Tien jaar geleden is Lieve verongelukt. Ze is geschept door een auto en heeft dit ongeluk niet overleefd. De dader is al die jaren onbekend gebleven. Maar dan beginnen de bedreigingen en beschuldigingen. Zowel Gideon, de vader van Lieve, als de dader zijn een doelwit geworden, maar ze hebben beiden geen flauw idee wie verantwoordelijk is voor de bedreigingen en beschuldigingen. Voor allebei is het belangrijk dat de belager gestopt wordt, voordat de volledige waarheid boven water komt. Want wat er allemaal gebeurd is in het verleden kan beter verborgen blijven.

Het is 4 november, proficiat met je tienjarig jubileum van de dans ontspringen. Je bent zeker trots op jezelf?

Aangetast is het eerste deel van de tweedelige reeks Dossier Metselaer. Een reeks die niet gepland was, maar tijdens het schrijven van Aangetast is ontstaan. Het boek omvat vier gedeeltes: De oorzaak, De bijzaak, De noodzaak en De hoofdzaak. Er wordt gebruik gemaakt van een meervoudig perspectief in de derde persoon. Afwisselend lees je het verhaal van Gideon, Matthijs en Rifka. Het gedeelte De bijzaak behoort geheel aan Tamara toe, de aangenomen dochter van Gideon en Rifka. Al snel is duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de dood van Lieve. Eigenlijk is dan de eerste gedachte dat dit gewoon een simpel verhaal over wraak is en de enige vraag die dan overblijft is hoe en wanneer deze wraak genomen wordt. Maar even later, voordat ik het door had, zat ik vast in een verhaal dat complexer is dan in eerste instantie was verwacht.

Het is hem overkomen omdat hij het toestond, het is gebeurd doordat hij te laf was om zich te verzetten en omdat de slachtofferrol een te vertrouwde status was.’

Dat Loes een kei is in het uitwerken van personages wisten we al, maar in Aangetast heeft ze zichzelf overtroffen. Zeker wat betreft de uitwerking van het personage Tamara. Maar ook Gideon. Een man die al van jongs af aan worstelt met zijn gevoelens, gevoelens die hij absoluut niet wil hebben en waar hij al zijn hele leven tegen vecht. Het boek behelst een thema waar iedereen wel zijn of haar gedachten over heeft, maar de auteur laat hier ook een andere kant zien. Door die andere kant te laten zien krijgt dit personage een sympathiek karakter, of je het nu wilt of niet.
Aangetast was voor mij zo’n boek dat je aan de ene kant zo snel mogelijk wil uitlezen, maar aan de andere kant wil je er ook zo lang als mogelijk van genieten. Kom maar op met het vervolg!

 

 

5*****

Aangetast heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.

Wendy Wenning

Titel: Aangetast – Dossier Metselaer1|Auteur: Loes den Hollander
Uitgever: Karakter|ISBN: 9789491884245|Blz:352
Verschijningsdatum: april 2015

Aangetast
is onder andere verkrijgbaar in de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *