Aquila – Ursula Poznanski – Recensie

Ursula Poznanski werkte als medisch journalist voor ze fulltime jeugdromans begon te schrijven. Inmiddels zijn ook thriller voor volwassenen aan haar veelbekroonde oeuvre toegevoegd. Eerdere boeken van haar zijn onder andere Layers en Elanus.

Als Nika wakker wordt is ze misselijk en heeft pijn in haar hoofd. Heeft ze zoveel gedronken gisteren? Ze heeft een schram op haar gezicht en ze kan haar telefoon niet vinden. Als ze de tv aanzet komt ze erachter dat ze twee dagen kwijt is. Heeft ze al die tijd geslapen? Waarom voelt ze zich zo wazig? Hoe hard ze ook denkt, ze kan zich niks meer herinneren van de afgelopen twee dagen. En niet alleen haar telefoon is weg, ook haar sleutels, paspoort en…haar vriendin, kamergenoot Jenny. In haar zak zit een onbegrijpelijk briefje:

Het is niet jouw bloed
Je weet waar het water het donkerst is
Blijf uit de buurt van adelaars en eenhoorns

Zowel de cover als de titel zijn opvallend maar roept ook de vraag op wat de titel betekent en wat de afbeelding moet voorstellen. Zonder een echte inleiding wordt de lezer meteen het verhaal ingesleurd en zodra bekend wordt dat Nika herinneringen kwijt is wordt er al enige onderhuidse spanning voelbaar. De vermissing van Jenny en een aantal erg vreemde voorvallen tillen de spanning langzaam naar een hoger niveau.

In Aquila wordt er heel veel tijd uitgetrokken om alle raadselachtige gebeurtenissen een betekenis te geven en erachter te komen wat er nu allemaal precies gebeurd is. Het duurt erg lang om to the point te komen en het geduld wordt op de proef gesteld. Het verhaal krijgt wel een steeds vreemdere verloop waarbij de wanhoop van Nika sterk wordt neergezet. Nika blijft zich groot houden tegenover iedereen, maar ondertussen wordt haar angst alleen maar groter. Niet alleen vanwege wat er allemaal gebeurt, maar ook omdat ze aan zichzelf twijfelt. Bang voor wat ze misschien gedaan zou hebben.

In plaats van dat de puzzel wordt opgelost, lijken er steeds meer puzzelstukjes te missen. Hierdoor voelt Aquila meer als een detectiveroman, een whodunit dan een thriller. En ook al komt de plot toch als een verrassing, met deze thriller laat de auteur zich, bijvoorbeeld vergeleken met Elanus, niet van haar allersterkste kant zien. Maar een geduldige lezer en een fervent puzzelaar zal genieten van deze thriller.

Aquila is vol raadsels en laat de lezer bijna oneindig gretig puzzelen.

4*****

Wendy Wenning

Deze recensie is eerder verschenen op VrouwenThrillers.nl

Met dank aan uitgeverij Lemniscaat voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Titel: Aquila | Auteur: Ursula Poznanski
Uitgever: Lemniscaat | ISBN: 9789047710325 | Blz: 334
Verschijningsdatum: april 2019

Aquila is verkrijgbaar bij elke (online) boekhandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *