Beproevingen – Janine Keijser – Recensie

Janine Keijser studeerde Nederlands recht en heeft enige tijd als advocate gewerkt. Na een zware periode in haar leven, gooide ze het roer drastisch om. Ze begon te werken met verwaarloosde dieren, voerde acties tegen dierenleed en begon over dit onderwerp artikelen te schrijven. Ze besloot ecothrillers te gaan schrijven en haar eerste boek Rauw verscheen in 2016. Naast het schrijven van boeken en columns werkt Janine met dieren als healer en coach.

Mijn handen zaten vast. Ik kon me niet bewegen. Waar was ik?’

Zo begint het eerste hoofdstuk van Beproevingen en Keijser creëert zo gelijk een mooi spanningsveld en maakt de lezer nieuwsgierig. Het boek verhaalt vanuit het perspectief van Lara, vanuit de eerste persoon. Lara is freelance journaliste en als ze gevraagd wordt om een aantal dierenactivisten te helpen. Er is een vrouw verdwenen en Lara’s juridische achtergrond en haar gevatte kijk op zaken kunnen heel goed van dienst zijn. Ze twijfelt want haar bedrijfje begint net goed te lopen en het zou niet handig zijn tijdelijk uitgeschakeld te zijn. Ze besluit toch te helpen en gaat mee naar London waar een actie wordt voorbereid. Lara gaat op onderzoek uit, maar komt hierdoor in gevaarlijke situaties terecht. Het eerste hoofdstuk is een voorbode van wat komen gaat en zet meteen aan tot doorlezen.

In het vorige boek van Keijser had de hoofdpersoon geen naam, wat ikzelf niet zo prettig vond, en ik was blij te zien dat dit nu wel het geval was. In Rauw waren er veel persoonlijke ervaringen in het boek verwerkt en er is het sterke gevoel dat dat in dit boek ook is. Hetzelfde geldt voor de bewustwording, de lezer wordt ruimschoots getrakteerd op een les over dierproeven en het nut (of juist niet) daarvan. Ook wordt het werk van een dierenactivist ruim belicht en wordt helder gemaakt dat niet elke dierenactivist hetzelfde is. Dat het niet de bedoeling is geweld te gebruiken, maar dat het alleen gaat om dierenleed te voorkomen.

Ik was weer in een zee van pijn beland. Ik spartelde met mijn benen en trok aan de riemen waarmee mijn armen vastlagen. Ik piepte door mijn neus en knarste met mijn tanden. Mijn ogen rolden. Ik dacht dat mijn hart het zou begeven, mijn longen zouden barsten en mijn hoofd zou ontploffen. Het duurde dit keer langer dan de vorige ronde voor ik bijkwam.

In bovenstaand citaat uit Beproevingen beschrijft Keijser op een beeldende en intense wijze een proef die zelfs iemand die niet van dieren houdt moet wakker schudden. In ieder geval worden er veel dingen beschreven die zeer confronterend zijn en laten afvragen. Tevens laat Keijser haar liefde voor dieren duidelijk spreken.

Keijser heeft zeker bijgeleerd na het schrijven van Rauw. Beproevingen is vloeiender geschreven en de spanning is beter gedoseerd, zonder haperingen. De dialogen zijn duidelijk en krachtig neergezet. En overduidelijk is dat, wat betreft dierenactivisme, Keijser weet waar ze over praat. Wel bleven een aantal personages wat vlak, en na het lezen bleven niet alle namen hangen. Of ze bleven wel hangen maar was er niet echt het gevoel het personage te hebben leren kennen zoals bijvoorbeeld Sebastian. Daarentegen zou Lara wel je buurvrouw kunnen zijn, iemand waar tegen je dagelijks gedag zegt, maar waarvan je niet precies weet wat ze doet. De vleugjes romantiek die zijn toegevoegd laten de spanning af en toe prettig afvloeien, zodat er even een rustmoment gecreëerd wordt. Alles samengevat mag Beproevingen naast een ecothriller zeker een vrouwenthriller genoemd worden, al is het hier wel de vraag welk aspect voor het grootste thrillereffect zorgt.

Spanning, romantiek en een indringend verhaal, een ecothriller die wakker schudt.

4****

Wendy Wenning

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Beproevingen | Auteur: Janine Keijser
Uitgever: Elikser | ISBN: 9789463651387 |Blz: 345
Verschijningsdatum: mei 2019

Beproevingen is verkrijgbaar bij elke (online)boekhandel

logo_bookspot_120x60_2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *