Beschermduivel – Ronald van den Broek – Recensie

beschermduivel-cover_concept_beschermduivel_pagina_1-framedMaud van Asperen heeft een baan waar ze het niet meer naar de zin heeft, twee puberende kinderen, waarvan haar dochter Fleur voor de meeste zorgen zorgt en een moeder die ze in gedachten heks noemt. Als haar moeder tijdens de jaarlijkse buurtbarbeque dodelijk gewond raakt, lijkt dit eerst nog op een noodlottig ongeluk. Maar er zijn twijfels. Niet veel later overkomt overkomt Fleur iets vreselijks op een nabijgelegen kasteel. Wie is diegene die hun eerst wat saaie leventje helemaal op zijn kop zet en voor een allesoverheersende angst zorgt? En wat hebben de gebeurtenissen te maken met een dodelijk ongeval uit het verleden?

Met de proloog van Beschermduivel wordt je al meteen wakker geschud. Al blijft lang onbekend wat deze proloog te maken heeft met de rest van het verhaal.
De verhaallijn van Maud heeft eerst niet zoveel om het lijf. Een moeder met herkenbare problemen op het werk en met haar puberdochter. Enkel wordt deze verhaallijn afgewisseld door een andere verhaallijn, cursief gedrukt. Deze verhaallijn verteld over het verleden, over een verschrikkelijk ongeval. Beeldend geschreven en je ziet het allemaal voor je ogen gebeuren. Een ongeval dat je niet kan vergeten. Als er dan in Maud haar leven verschillende gruwelijke gebeurtenissen plaatsvinden, zie je langzaam een thriller ontstaan die rijk is aan spanning en psychologie.

Terwijl ze nadacht over haar volgende stap staarde ze gebiologeerd naar het ovenraampje waaruit het gele schijnsel de keukenvloer sfeervol verlichtte. Plotseling zag ze het. Haar hart werd uit haar borstkas gerukt en ze voelde braaksel in haar keel opkomen.

In Beschermduivel referereert Ronald van den Broek aan Het meisje van Yde, een op 12 mei 1897 bij Yde gevonden veenlijk.Beschermduivel zelf is volledig gefantaseerd, maar de beschreven locaties zijn wel allemaal bestaand. Niet alle details zullen precies kloppen, zoals de auteur zelf zegt: in een door de auteur geschapen wereld kun je je veel vrijheden veroorloven. Maar het verhaal van Het meisje van Yde is bijna iedereen wel bekend en door dit in zijn boek te gebruiken krijgt het verhaal een herkenbaar gegeven mee en geeft het je de mogelijkheid zelf een beeld te schetsen, te fantaseren.

Onverstoord vertelde hij verder: ‘Vroeger was het hier één groot moerassig veengebied. Eind 19e eeuw, op 12 mei 1897 om precies te zijn, is haar lichaam in deze omgeving gevonden. Uit onderzoek blijkt dat zij rond het jaar nul op zestienjarige leeftijd moet zijn gestorven. Ze is door een driemaal om haar nek geknoopte tailleband gewurgd en met een mes gestoken. Vervolgens heeft iemand de stam van een eik op haar lichaam gelegd en haar in het moeras laten verdwijnen,‘”

Net als zijn vorige thriller is Beschermduivel geschreven in een toegankelijke stijl. Geen moeilijke woorden, maar wel inhoudelijk voorzien van vele spannende gebeurtenissen. De spanningsopbouw is adequaat en de verweven psychologie is inzichtelijk gemaakt. Alle eindjes worden goed afgerond en geen enkele vraag blijft onbeantwoord. Op intrigerende wijze weet de auteur het verhaal uit te werken naar een ontknoping die eindigt in een heftige climax. In sommige gedeeltes leek er sprake te zijn van enige voorspelbaarheid maar niets is minder waar. De allerlaatste bladzijde van Beschermduivel zet de verwachting van de lezer op losse schroeven en laat deze compleet versteld staan. Mijn complimenten aan de auteur!

En ja, na dit boek gelezen te hebben was het duidelijk dat de auteur na zijn debuut niet stilgezeten heeft en zichzelf verbeterd heeft. Zijn debuut was zeer tevredenstellend, Beschermduivel is van hele goede kwaliteit.

vijf ster

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Beschermduivel| Auteur: Ronald van den Broek
Uitgever: Palmslag| ISBN: 9789491773532|Blz: 344

Beschermduivel is verkrijgbaar (voorlopig alleen in paperback) bij de lokale boekhandel of via:
Uitgeverij Palmslag
Bol.com
Bruna
Libris
AKO
Eci

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *