Bloedband – Linda Jansma – recensie

Linda Jansma (1967) won De Schaduwprijs met haar debuut Caleidoscoop, ze schreef de bestsellers Houvast en Verbroken waarvan de filmrechten zijn verkocht. En ze maakte de allereerste wereldwijde Kobo Original In naam van de vader. Linda woont en werkt in Hemelum, Friesland. 

Linda Jansma schreef de Cirkel van het kwaad, een driedelige thrillerserie over de zoektocht naar de ware toedracht van een twintig jaar oude moord. Na Schaduwkinderen (deel 1) en Uitverkoren (deel 2) is dit het spannende en laatste deel.

Bloedband is het derde en laatste deel van de trilogie Cirkel van het kwaad. Het is inmiddels tweeëntwintig jaar geleden dat de vader van officier van justitie Jules Declerck werd vermoord. Haar moeder laat Jules achter bij een oom en tante en verdwijnt spoorloos. De broer van Jules, die de moord heeft gepleegd en hiervoor twintig jaar heeft gezeten, wordt twee jaar na zijn vrijlating ook om het leven gebracht. Jules weet nog steeds niet wat er die avond van de moord op haar vader is gebeurd, en is naarstig op zoek naar antwoorden.
Als ze te maken krijgt met de dood van de vijftienjarige Amber, raakt Jules verstrikt in de duistere plannen van sekteleider Elijah Sillinger. Een charismatische man die meer lijkt te weten over het verleden van Jules.

De cover van Bloedband is in de stijl van de vorige delen en dit maakt de boeken samen tot een prachtig geheel. De vraag achterop de cover, komt Jules er eindelijk achter wat er met haar familie is gebeurd, zorgt voor nieuwsgierigheid. De voorgaande delen met veel plezier gelezen en ik was dan ook zeer benieuwd naar dit laatste deel.

Bloedband begint met een opfrisser, van de twee voorgaande delen worden de belangrijkste details vermeld. Dan wordt er eerst even in de tijd teruggesprongen. De moeder van Jules is een brief aan haar dochter aan het schrijven. Het is dan 1995.

‘Ze was nog niet beneden of de voordeur klapte open. Haar zoon Remi stormde binnen, gevolgd door Xavier. Ze zag zijn blik en wist het meteen: het is mislukt!’

Dan wordt er overgegaan naar het heden waar Jules te maken krijgt met een urgente vermissingszaak, terwijl ze zich ondertussen zorgen maakt over rechercheur Peter Vrooms. In de wisselende verhaallijnen worden steeds hele kleine beetjes weggegeven wat een prikkelende onderhuidse spanning oproept. Enkele malen zijn er hoofdstukken die zich in het verleden afspelen en die langzamerhand iets meer duidelijkheid geven. De instabiliteit van Jules, en haar krampachtige pogingen om dingen te herinneren zijn zo voelbaar dat je als lezer als vanzelf hierin wordt meegesleurd. Jansma weet elk personage zijn of haar eigen stem te geven, een persoonlijkheid c.q. Identiteit. De karakters worden op deze manier levensecht neergezet en komen dichtbij te staan. De vele emoties doen wat met de lezer, emoties die ongewild onder de huid kruipen.

Had ze vroeger altijd een vast evenwicht weten te bewaren tussen heden en verleden, op dit moment balanceerde ze zo ongeveer op alle emoties die ze doorgaans probeerde te onderdrukken: boosheid, onmacht, verdriet, zelfverwijt. Ze moest proberen zichzelf terug te vinden.’

De uiteindelijke waarheid zorgt voor ongeloof en verbijstering maar laat wel eindelijk alles op zijn plek komen. Alle lijntjes zijn aan het einde door Jansma naadloos aan elkaar verbonden. We hebben door omstandigheden lang op dit deel moeten wachten, maar het was de moeite waard. Bloedband is niet alleen een hele spannende afsluiting, het is ook een hele emotionele reis waardoor het boek nog geruime tijd onder de huid zal blijven prikkelen. Niet eerder heeft Jansma zoveel emotie in een verhaal gestopt.

5*****

Wendy Wenning

Met dank aan De Crime Compagnie voor het vooruitlezen van Bloedband voor VrouwenThrillers.nl.

Titel: Bloedband – Cirkel van het kwaad| Auteur: Linda Jansma
Uitgever: De Crime Compagnie| ISBN: 9789461093165|Blz: 400
Verschijningsdatum: oktober 2019

Bloedband is verkrijgbaar in elke (online)boekhandel

Thrillers algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *