Blogtournee ‘Mijn vader was een NSB’er – Interview Elmer den Braber

Afgelopen zondag is de blogtournee van start gegaan en zijn er inmiddels al enkele recensies gepubliceerd. Ik heb Mijn vader was een NSB’er vorige maand gelezen en gerecenseerd, hieronder in het kort mijn mening:

“Mijn vader is een NSB’er is vloeiend en enerverend geschreven wat dit boek uitermate toegankelijk maakt voor elk type lezer, jong en oud. Een boek dat een andere kant belicht, maar dat me ook even stil liet staan en tot nadenken heeft gezet. De auteur heeft een heel mooi en indrukwekkend verhaal op papier gezet en daarmee een geweldige debuutroman gecreëerd!”

Een debuut dat nog een klein beetje bijgeschaafd mag worden, maar ik vind dat de auteur een geweldig verhaal op papier heeft gezet.

Elmer 3

Vanaf het moment dat ik het boek aangeboden kreeg om te recenseren en dat de #blogtournee werd georganiseerd , heb ik regelmatig via mail of chat contact gehad met de auteur. Maar verder bleef Elmer den Braber voor mij toch een nog onbekende auteur en er kwamen tijdens en na het lezen van Mijn vader was een NSB’er steeds meer vragen bij mij op.

Een aantal vragen heb ik aan Elmer voorgelegd en deze vragen en de antwoorden van Elmer zijn te lezen in onderstaand interview.

  1. Wie is Elmer den Braber?
    Ik ben een geboren en getogen Eindhovenaar, inmiddels alweer 33 jaar oud en ik ben heel gelukkig met mijn vrouw Nini en mijn twee zoontjes van vijf en vier jaar oud. In mijn hoofd ben ik altijd met taal bezig en ik denk ook vaak na over geschiedenis. Die twee eigenschappen hebben er mede voor gezorgd dat Mijn vader was een NSB’er er is gekomen. Korte stukjes zoals bijvoorbeeld deze, heb ik altijd al geschreven, maar een heel boek was een hele nieuwe uitdaging voor mij.
  1. Uit wat voor gezin kom je?
    Ik heb een mooie onbezorgde jeugd gehad als oudste zoon in een gezin van vijf personen. Mijn vader is Nederlander en mijn moeder is van Molukse afkomst.
    (lees hier mijn korte verhaal over haar)
    Wel heb ik een typisch Nederlandse opvoeding gehad. Ik spreek bijvoorbeeld helaas geen Maleis. Mijn ouders houden van reizen en dat zijn ze blijven doen na de gezinsuitbreidingen. Ik heb daarom het enorme voorrecht gehad om al de halve wereld gezien te hebben. Die ervaringen zijn heel kostbaar en leerzaam en die hebben me ook zeker mede gevormd.
  1. Hoe ben je op het idee gekomen voor dit boek?
    Tijdens de uitzending van 65 jaar bevrijding, op 5 mei 2010, reed er de zogenoemde vrijheidstrein door het land. Op een gegeven moment was er een interview met een Joodse vrouw en een dochter van een NSB’er. Mevrouw Heymann en mevrouw Bruggemans waren toevalligerwijs met elkaar in contact gekomen en vriendinnen geworden. Ze gingen zelfs op scholen vertellen over wat ze hebben meegemaakt. Hun verhalen pakten me. Door dat interview begonnen enkele puzzelstukjes op zijn plaats te vallen en werd er iets bij mij in gang gezet. Het bewuste duo-interview kun je hier bekijken (vanaf 4u 1min 25s) http://www.npo.nl/nos-65-jaar-bevrijding/05-05-2010/10act0505bevrijding
    Het mooie is, dat dit verhaal twee weken geleden verder ging. Ik presenteerde mijn boek aan een vijftigtal kinderen van ‘foute’ ouders. Van te voren hoopte ik dat mevrouw Bruggemans in de zaal zou zitten, want ik zou graag eens met haar willen spreken. Helaas was ze er niet, maar toch gebeurde er iets wonderlijks. Tijdens mijn presentatie vertelde ik dat Bruggemans’ vader leraar was in Hannover tijdens de oorlog. Na de presentatie raakte ik in gesprek met een vrouw van wie haar vader daar op school heeft gezeten. We hebben daarna nog contact gehad en misschien komt ze mede dankzij de presentatie meer te weten over de geschiedenis van haar vader. Dat zou heel bijzonder zijn.
  1. Een gering aantal tweets waren er maar voor nodig en de blogtournee was geboren. Wat vond je daarvan?
    Ik ben al heel lang actief op twitter, ook professioneel, en weet hoe enorm sterk dit medium is als het gaat om verbinden. Toch word ik nog weleens verrast door wat er met Twitter bereikt kan worden. Een simpel proefballonnetje kan in korte tijd heel veel mensen inspireren en enthousiasmeren. De geboorte van de blogtournee is daar een perfect voorbeeld van en dat was een hele mooie verrassing.
  1. Je hebt een hoop research moeten doen voor je boek. Hoe doe je dat en hoeveel tijd heeft je dat gekost?
    Ik denk dat het maar goed is dat ik niet heb bijgehouden hoeveel tijd ik in research heb gestoken. Dat is zo enorm veel geweest dat als ik dit van te voren had geweten, ik misschien niet aan dit project was begonnen. Ook al heb ik een roman geschreven en geen historisch werk, ik wilde wel dat het verhaal geschiedkundig waterdicht is. Om een beetje een idee te geven: ik heb mensen geïnterviewd, boeken gelezen, interviews gelezen, krantenartikelen gelezen, oude NSB-films bekeken, radiotoespraken beluisterd, Weesp meerdere malen bezocht, de geschiedenis van Weesp doorgespit, de chronologie van de anti-joodse maatregelen bestudeerd, oude landkaarten bekeken, originele foto’s onderzocht en nog veel en veel meer. Op een gegeven moment was ik het overzicht kwijt en heb ik een zeer uitgebreide tijdlijn gebouwd in Microsoft project. Je ziet daarin in één oogopslag terug wat er op wereldniveau gebeurde, in Nederland, in Weesp en de sleutelmomenten van Mijn vader was een NSB’er. Dat geeft wel aan hoe uitgebreid de research voor mijn boek is geweest.

 

Zoals je kunt zien heeft Elmer uitgebreid antwoord gegeven op de bovenstaande vragen.
Maar ik had nog veel meer vragen voor hem en dit interview krijgt een vervolg.
Maandag 15 december zal dit vervolg gepubliceerd worden, dus ik zie je dan graag terug op mijn blog.

Wil je weten wie er nog meer meedoen met deze blogtournee, klik hier.

Elmer 2

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *