In de brievenbus – Prettig verstoord brein – Arnie Craninckx

“Ik heb u even gegoogled en we zijn even oud.”
Door deze openingszin van Arnie leerde ik haar kennen tijdens een werkbezoek. Mijn eerste kennismaking met iemand met niet-aangeboren hersenletsel. Haar verhaal heeft me geraakt. Het is een bijzondere combinatie van kwetsbaarheid en veerkracht, die ook terug te vinden is in haar blogs en tweets. Ze zijn nu gebundeld in dit lezenwaardige boek.

Erik Gerritsen,
Secretaris-Generaal Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

“Als je het dan toch hebt, kun je er beter iets positiefs mee doen.”Typisch Arnie. We hebben haar leren kennen als een bewogen, hartverwarmend mens, die haar ervaring met hersenletsel positief gebruikt om anderen te helpen en de zorg te verbeteren. Een ‘goudklompje’ noemen we haar wel eens. Zij vertelt in dit boek zo eerlijk, zo kwetsbaar maar ook zo humorvol en met zelfspot over het veranderde leven na haar herseninfarct. Met een knipoog en een kwinkslag, met letsel, maar nooit zwaar. En elke keer zo’n pakkende titel die blijft hangen. Je snapt hem pas écht goed, als je het verhaaltje uit hebt.
Dan begrijp je hoe het leven kan zijn voor iemand met hersenletsel.

Ariana,
Hersenletsel-uitleg.nl

Schrijven over wat hersenletsel met je doet, kan alleen als je zelf hersenletsel hebt. En tegelijk is het daardoor moeilijk. Arnie Craninckx is die uitdaging aangegaan. Zij schrijft al lang over het echte leven met beperkingen. Met dit boek toon zij andermaal dat in kwetsbaarheid een enorme kracht ligt.

Cock Vermolen
directeur Zorgbelang

Arnie Cranickx (1963) werd in 2010 getroffen door een herseninfarct. Even haperde haar leven door alle (onzichtbare) beperkingen als gevolg van dit infarct, maar ze pakte het weer op en ging ervoor. Nu is haar kwetsbaarheid haar kracht.

“Om je kwetsbaarheid te tonen moet je sterk zijn.”

Met dank aan Arnie voor het toesturen van dit boek, zij vroeg me deze te recenseren, binnenkort mijn recensie op Passie voor Boeken.

Voor meer informatie en het bestellen van dit boek: www.prettigverstoordbrein.nl

 

© 2017, Wendy. All rights reserved

One thought on “In de brievenbus – Prettig verstoord brein – Arnie Craninckx

 1. Ik vond dit boek per toeval in de boekenstal in het ziekenhuis in Tilburg. Of misschien geen toeval want ik was naarstig op zoek hoe ik verder moest met mijn leven sinds ik NAH heb.
  Nu ik eindelijk een diagnose heb dacht ik het wel te weten. Maar dat is heel anders uitgepakt.
  Het boek is voor mij een verademing. Ik lees hierin grotendeels mijn eigen verhaal.
  Er waren ongelooflijk veel dingen verandert in mijn leven waarvoor ik geen verklaring heb/had.
  Arnie weet het in korte verhalen aan te geven waar ze tegen aanloopt, waar het haar doet en wat ze er mee doet. En hoe de omgeving er soms op reageert.
  Gewoon het dagelijkse leven met een soms een kwinkslag. Hier kan ik wat mee, elke dag lees ik een stukje.
  Meer krijg ik er vaak niet in. Mijn eerste klus wordt het aanbrengen van meer structuur. Zeer belangrijk voor mij, sinds mijn pensionering twee jaar geleden heb ik de discipline los gelaten, niet handig voor mensen met NAH heb ik met schade en schande moet leren.
  Een dementie klok en een White board naast mijn keukendeur zijn de eerste stappen daarin. Moet ergens beginnen. Dan werken aan mijn sociale leven waarin ik me heb terug getrokken omdat het niet meer ging.
  Ben nu ook naarstig opzoek naar lotgenoten. Een klankbord.! Ik lees is het boek van Arnie hoe belangrijk dat is.
  Omdat ik vaak met de kleinste aanleiding ga huilen, ook een gevolg van NAH, durf ik niet goed meer onder de mensen te komen. Is een grote valkuil voor mij. aansluiting zoeken is belangrijk en ik ben onderweg naar verbetering. Dit boek zet me aan tot actie. Schop onder de kont , is soms even nodig.
  Kortom, dit boek zet me na meer dan een jaar doelloos ronddolen, weer op een pad. Het wordt voor mij ook een boek om regelmatig terug te gaan lezen als ik vast zit in mijn brein. Ik geloof dat Arnie het woord plakken gebruikt in haar boek. Een treffende omschrijving van wat er soms gebeurt.

  Hartelijk dank aan Arnie en de uitgever. Ik weet zeker dat het veel mensen met NAH problemen zal helpen.

  mvg Toin Jansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *