Broertje – Michael Berg – recensie

Lotte Pradel is cabaretier en druk bezig haar nieuwe programma voor te bereiden. Dan krijgt ze een telefoontje vanuit Zuid-Franrijk. Het is de politie en deze beweert dat haar vier jaar jongere broer, die autistisch is en verstandelijk gehandicapt, haar vader, haar stiefmoeder en een nog onbekende vrouwe heeft vermoord. Ze vertrekt halsoverkop naar Frankrijk om uit te zoeken wat er is gebeurd. Het contact met haar vader heeft ze jaren geleden verbroken en haar broer Felix heeft ze sinds die tijd ook niet meer gezien, maar ze kan niet geloven dat haar broer tot zoiets in staat is. Als ze Felix op het politiebureau ontmoet is hij ontzettend in de war. Felix moet naar het toilet en Lotte moet met hem mee om te helpen. En dan ziet Felix kans om te ontsnappen en Lotte kan maar een ding doen, achter hem aan…

Broertje omvat meerdere verhaallijnen en het verhaal start met een hoofdstuk dat zich eerder afspeelt. Amin, een jonge man uit Aleppo krijgt van zijn vader geld om samen met zijn kleine broertje te vluchten naar Nederland. Met de hoop op een betere en vooral veiliger toekomst. Maar eenmaal op de boot gaat er iets gruwelijk mis. Na dit hoofdstuk wordt er aangevangen met dag 1 en maken we kennis met Lotte en de andere personages die een rol spelen in dit boek. En dan duiken we een verhaal in waarin de auteur er in slaagt je continu in verwarring te brengen. Zoals de auteur zelf zegt waren er tijdens het schrijven ontwikkelingen waarvan hij op een gegeven moment zelf ook niet van tevoren wist wat voor invloed deze zouden hebben op de lijnen. De ontwikkelingen rondom Felix slepen zodanig mee, dat soms een andere verhaallijn compleet vergeten wordt. Ondanks dat alles naar Felix wijst, geloof je niet dat hij het gedaan heeft. Maar de manier waarop hij kan reageren laat twijfelen. Als er dan weer overgeschakeld wordt naar een andere verhaallijn, worden de gedachten en vermoedens weer compleet overhoop gegooid.

Michael Berg heeft zelf een autistische broer en door zijn persoonlijke ervaring heeft hij een uiterst indringend beeld neer kunnen zetten dat het mogelijk maakt je goed in te kunnen voelen in zo’n persoon. Toch… doordat een autistisch iemand zich moeilijk duidelijk kan uiten blijven er altijd vragen of je deze volledig begrijpt en juist deze twijfels zijn scherp uitgewerkt. Ook inspecteur Fillon, die vanaf het begin niet gelooft dat Felix de dader is, is een personage waar Berg een stukje van zichzelf in heeft gestopt. Ook hier heeft hij door zijn eigen ervaring een personage die menselijkheid meegegeven dat deze nog lang bij je blijft.

Broertje is een thriller met een krachtig psychologisch karakter en is daarnaast voorzien van politieke issues en actuele thema’s. Schandalen die vermeden dienen te worden waarbij de vluchtelingenproblematiek een grote rol speelt. Deze thriller laat van begin tot eind twijfelen aan je eigen gevoel en inzicht en ook de ontknoping gooit verwachtingen ondersteboven. Voor mij is Het meisje op de weg de beste thriller die Berg ooit heeft geschreven, maar Broertje komt zeker meteen daarna op een welverdiende tweede plaats.

4½****

Deze recensie is eerder verschenen op VrouwenThrillers.nl

Wendy Wenning

Titel: Broertje|Auteur: Michael Berg
Uitgever: The House of Books|ISBN:9789044351101|Blz: 512
Verschijningsdatum: Oktober 2017

Broertje is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *