Controle! – Esther van der Ham – Recensie

Esther van der Ham studeerde Civiele techniek aan het HBO en Technische Bedrijfskunde aan de universiteit van Eindhoven. Daarnaast heeft Esther nog een aantal creatieve opleidingen gevolgd. Esther is opgeleid om kinderen te coachen. Dit verwerkt zij in de boeken die ze schrijft, die hebben vaak een thema dat belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen zoals sterker zijn en omgaan met pesten. In 2011 is Esther begonnen met het uitgeven van boeken. Eerst alleen haar eigen boeken, daarna ook andere auteurs. De Droomvallei Uitgeverij geeft boeken uit voor kinderen en volwassenen en hebben net iets meer dan een standaardboek. Boeken die lastige onderwerpen bespreekbaar maken. Voor het schrijven van Controle! heeft Esther zich laten inspireren door gebeurtenissen in haar omgeving die een geheel eigen leven zijn gaan leiden.

Marjolein is een vrouw die graag alles zelf onder controle wil houden. Haar kinderen zijn haar alles. Ze werkt in een boekenwinkel en daarnaast is het zingen in een koor haar lust en haar leven. Als haar man verongelukt komt ze er alleen voor te staan. Er zijn spanningen op het werk, intriges in het koor, problemen met haar gezondheid en haar bemoeizuchtige moeder maakt het haar niet makkelijk. Marjolein probeert de controle over haar leven en dat van haar kinderen te houden, maar de zorgen stapelen zich op…

Controle! verhaalt vanuit het perspectief van Marjolein, in de eerste persoon. We maken kennis met een sterke vrouw die een grote controledrang heeft. Eigenlijk voelt zij zich tekort gedaan. Haar moeder heeft nooit een goed woordje voor haar over, ze doet het nooit goed. Haar zus Emma, ja die wel, die heeft haar leven zo perfect op orde. Het gevolg is dat Marjolein zo hard probeert het beter te doen, dat ze zichzelf helemaal voorbij loopt. Alles onder controle willen hebben, alles perfectionistisch willen doen. De controle drang van Marjolein is helder beschreven en herkenbaar. Denk dat veel vrouwelijke lezers zichzelf hier in herkennen, toch een beetje vrouweigen, controle willen houden over alles want dat geeft een veilig gevoel en laat je denken alles op orde te hebben.

Esther van der Ham maakt met Controle! duidelijk dat je niet alles in de hand kan houden en dat het soms beter is om los te laten. De hoofdpersoon is krachtig neergezet en de wijze waarop haar belevenissen beschreven worden maakt het mogelijk je in haar te verplaatsen. Al is het wel heel veel ellende dat ze meemaakt. Maar het verhaal laat zien dat het je nog zo tegen kan zitten, er is altijd een mogelijkheid om je hier weer uit te vechten en er sterker dan ooit uit te komen.

Het boek bevat één autobiografische verhaallijn, al had ik soms het gevoel dat het hele verhaal autobiografisch was. In deze verhaallijn vertelt Esther over haar borstkankercontroles en de daaruit volgende DIEP flap operatie. Het beschrevene heeft min of meer zo plaatsgevonden, in werkelijkheid was het proces ingewikkelder dan in het boek is beschreven. Door Marjolein dit mee te laten maken, wordt dit onderwerp bespreekbaar gemaakt.

Naast herkenbare en interessante thema’s heeft de auteur er een fijn vleugje spanning aan het verhaal toegevoegd. Bij de plot wordt de spanning even hoog opgevoerd, een plot die ik absoluut niet heb zien aankomen. Heel mooi gedaan. Controle! is toegankelijk, onderhoudend en leerzaam, een mooi verhaal om gelezen te hebben.

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.nl

Titel: Controle|Auteur: Esther van der Ham
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij: ISBN: 978949886584| Blz: 233
Verschijningsdatum: december 2016

Controle is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Droomvallei Uitgeverij
Bol.com
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com

 

© 2017, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *