Crash – Ellen Lina – Recensie

crash-framed
Ellen Lina Rink werd in 1983 geboren in Arnhem. Na drie jaar op Curaçao gewoond te hebben, is ze sinds 2016 weer met gezin terug in Nederland. Crash is haar vierde boek. Eerder verschenen de goed ontvangen romans Vasthouden!, Ooit zal ik je weer zien en Sky. Crash heeft zijn eigen soundtrack, te beluisteren via www.youtube.com. iTunes of Spotify: Crash The Book – The original Soundtrack – Anouk van der Kemp. Singer-songwriter en upcoming talent Anouk van der Kemp heeft de prachtige soundtrack zelf geschreven, gecomponeerd en geproduceerd. Bij alle belangrijke gebeurtenissen in het verhaal hoort een muziekstuk. Beluister deze vooral, ze voegen een sfeer toe en geven een extra dimensie aan het boek.

Anna Kranenburg is eenendertig jaar, eigenaresse van een kookwinkel en een van de overlevenden van een vliegtuigcrash. Naast haar zat de drieëndertigjarige Jesse Wilgers, een Nederlander die in New York woont. Ook hij overleeft de ramp. Anna wordt gevraagd voor een optreden in De Avondshow, om daar haar verhaal te vertellen. Ruben Parmentier hoort haar verhaal en zet daarna de levens van Anna en Jesse, en dat van Daan, de man van Anna, volledig op zijn kop. Waarom wil Ruben hun levens kapot maken? Er worden geheimen ontrafeld en de impact hiervan is groot…

Crash speelt zich af in het heden en verleden. De inleiding wordt verteld door Ruben Parmentier en daarna wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Anna. Anna kan niet kiezen en wil alles. Het vliegtuigongeluk plaatst een bom onder haar leven en de geheimen die ontrafeld gaan worden veroorzaken veel pijn en verdriet. Bij haarzelf maar ook bij de mensen die het meest dichtbij haar staan. Ruben is een man die verteerd wordt door haat en de mensen die volgens hem alles van hem hebben afgenomen wil straffen.

Ik ben een verdwaalde en zieke geest in het lichaam van een gezonde man. Mijn complete ziel, mijn hart, verwoest, weggevaagd.”

Crash heeft een realistische setting waar een rollercoaster van emoties in is gestopt. De intense schrijfstijl van Ellen Lina maakt dat dit verhaal onder je huid kruipt en de emoties scherp voelbaar zijn. Het verhaal behelst diverse thema’s en heeft daarnaast een subtiel stukje spanning. Anna, Jesse en Daan, mensen die door de liefde aan elkaar verbonden zijn maar door de omstandigheden staat deze liefde op losse schroeven. Anna blijft er om heen draaien en de definitieve keuze die ze zal moeten maken uit te stellen. Door Ruben komt haar grote geheim bloot te liggen en ook door hem zal op harde wijze voor haar de keuze gemaakt worden.

Oh God, nee. Een lange paniekerige gil ontglipt me, het klink niet eens als mij, ik wist niet dat ik dit soort geluiden in me had. Ik klink als een ernstig gewond dier, schreeuwend om verlossing.

Een belangrijk thema in Crash is vergeving. Voor de een onmogelijk maar een ander zal zichzelf kunnen overtuigen dat dit de enige manier is om verder te kunnen. Hoe moeilijk het ook is. Een verhaal dat laat zien dat je door liefde veel kunt overwinnen, echter liefde kan ook pijn doen. Crash is een boek met liefde, spanning en veel emoties, een boek dat mij in mijn hart raakte. Een absolute must-read!

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.nl.

Titel: Crash|Auteur: Ellen Lina
Uitgever: Ellessy| ISBN: 9789086603213|Blz: 361

Crash is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
Bruna
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *