Dagen van schaamte – Lieneke Dijkzeul – Recensie

Vanaf het moment dat Lieneke Dijkzeul in aanraking kwam met boeken, wist ze dat ze schrijver wilde worden. Aanvankelijk kwam hier niet veel van terecht, na haar middelbare schooltijd ging ze werken en Frans studeren. Wel schreef ze tussendoor verhalen, sprookjes en gedichten. Na de geboorte van haar dochter ging ze zich echt richten op het schrijven en in 1990 verscheen haar eerste boek, het jeugdboek Hou je taai! bij Uitgeverij Lemniscaat. In 2006 verscheen haar eerste psychologische thriller voor volwassen, De stille zonde, bij Uitgeverij Ambo|Anthos, de eerste van een reeks met de sympathieke inspecteur Paul Vegter. Dagen van schaamte is een standalone.

Pieter van Elting is geslaagd in het leven. Hij heeft een glansrijke carrière, een mooi huis en een dure auto. Alhoewel dit alles wel zijn huwelijk heeft gekost. Om de eenzaamheid te ontlopen zoekt hij veel van zijn vertier buitenshuis. Ook de avond ervoor was iets uit de hand gelopen en hij had last van een flinke kater. Maar nu had hij gelukkig een weekje vakantie. Hij is nu thuis en heeft net een biertje gepakt. Dan gaat de bel. Zich afvragend wie dat kan zijn, opent hij de voordeur. Het enige wat hij nog ziet zijn twee personen met een bivakmuts en daarna wordt het zwart…

Het gebeurde sluipenderwijs, het drong nauwelijks tot je door, je had het gevoel dat je het krimpen zelf bepaalde, dat het een keuze was. Onterecht, wist ze nu. Het was zoals de dingen liepen, onvermijdelijk en onomkeerbaar.”

In Dagen van schaamte lezen we dat Pieter wordt ontvoerd. De eerste gedachte is dat het om losgeld gaat, of dat iemand zo’n hekel aan hem heeft dat het de bedoeling is om hem te vermoorden. Met die gedachte in het achterhoofd wordt er verder gelezen. Lieneke Dijkzeul heeft een bedachtzame, maar ook intrigerende verteltrant. Het lijkt of er niet zoveel gebeurt in dit boek, maar als je alles goed tot je door laat dringen en tussen de regels doorleest, zie je dat Lieneke een zeer actueel thema aan de dag legt.

Misschien had de Man gelijk. Moest hij zich neerleggen bij de omstandigheden. Niet vechten. Accepteren. Zelfs al was dat een verschrikkelijk vooruitzicht.

Dit boek laat misschien wel zien wat ons later te verwachten staat. Oud worden en dan de verschrikkelijkste vernederingen moeten ondergaan omdat de mensen geen tijd meer hebben. Pieter krijgt een voorbeeld voorgeschoteld. De wanhoop, onmacht en eenzaamheid is tastbaar en geeft een ongemakkelijk gevoel. Sommigen zeggen dat dit boek geen thriller is, maar door alles dat hier verteld wordt goed door te laten dringen, wordt er een uitermate beangstigend effect gecreëerd. Dagen van schaamte is geen thriller die je op het puntje van je stoel laat zitten vanwege gruwelijke moorden of iets dergelijks. Maar de auteur weet wel een soort van geladenheid te verwezenlijken en een akelig beeld te scheppen van misstanden die vaker orde aan de dag zijn dan dat we ons kunnen voorstellen. In mijn ogen is Dagen van schaamte zeker een thriller en ik hoop dat wat hier beschreven wordt mij bespaard gaat blijven…

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Dagen van schaamte|Auteur: Lieneke Dijkzeul
Uitgever: Ambo|Anthos| ISBN: 9789026337154

Dagen van schaamte is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *