De juiste instelling – Mariska Kool

De juiste instelling-framed

Mariska Kool (39) houdt enorm van spannende verhalen. Ze leest alles wat ze te pakken kan krijgen, als het maar spannend is. Ze noemt zichzelf weleens gekscherend een ‘ADHD-lezer’. De inspiratie voor haar boek De juiste instelling deed ze op tijdens haar werk als behandelcoördinator bij een justitiële jeugdinstelling. Ze schreef het boek dat ze zelf zou willen lezen, maar nergens kon vinden.

Fleur heeft vijf jaar geleden zelfmoord gepleegd. Ze was jeugdleidster van een Justitiële Jeugdinrichting. Emily, collega en beste vriendin van Fleur kan de dood van haar vriendin niet verwerken en heeft ook twijfels bij de zelfmoord. Dan ligt er een uitnodiging voor een herdenking op de deurmat. Ook de oude teamgenoten krijgen deze uitnodiging maar het is onbekend wie deze uitnodiging verstuurd heeft. Gezamenlijk gaan ze op onderzoek uit. Verschillende situaties drijven hun tot het uiterste en de vraag is wie er eigenlijk nog te vertrouwen is.

‘Roerloos ligt haar lichaam op de overloop, haar hoofd in een onnatuurlijke knik ten opzichte van haar tengere schouders.

De juiste instelling begint met een proloog die de zelfmoord van Fleur beschrijft. Een proloog die benieuwd maakt naar de rest van het verhaal. Dan is er een kleine inleiding waar we kennismaken met een aantal personages. Vandaar uit gaan we naar het heden. Vele personages hebben een rol in dit boek en afwisselend vertellen zij hun belevenissen. Spannende belevenissen die genoeg vragen oproepen en de nieuwsgierigheid blijven voeden. Alleen doordat er zoveel  personages een rol spelen en hun verhalen continu afgewisseld worden, komt  het geheel op mij ietwat warrig en rommelig over. Dit maakte dat het soms allemaal lastig te volgen was. Dit ondanks dat er duidelijk bovenaan elk hoofdstuk aangegeven wordt wie er op dat moment aan het woord is. Jammer, want de intentie van het verhaal is goed maar door het chaotische aspect werd ik snel afgeleid en was het moeilijk de aandacht bij het verhaal te houden.

‘Hoe heeft ze zo dom kunnen zijn? Het begint steeds meer tot haar door te dringen dat ze in levensgevaar is.

Wat ik wel heel goed vind aan het verhaal is dat de auteur met De juiste instelling een goede weergave geeft van de mogelijke misstanden die kunnen voorkomen in een jeugdinrichting. Ook wordt goed beschreven hoe het werkt in een justitiële jeugdinrichting en waarom deze tieners hier terechtkomen. De schrijfstijl is vlot, maar soms iets te vlot, alsof de auteur in korte tijd zoveel mogelijk heeft willen vertellen. Naarmate je dichterbij bij de ontknoping komt, wordt de spanning opgevoerd en worden er af en toe gruwelijke dingen beschreven. Met regelmaat zijn er verrassende onthullingen. Een reden om het boek uit te willen lezen omdat ik als lezer toch moest weten hoe het nu allemaal in elkaar steekt. De ontknoping is origineel bedacht en deze moest ik even laten bezinken…

De juiste instelling is een leuk boek om gelezen te hebben, het verhaal is goed bedacht maar in het volgende boek van deze auteur zou ik graag iets minder personages willen tegenkomen, zodat het geheel minder chaotisch zal overkomen.

3 ster

 

Met dank aan Uitgeverij Zilverbron voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar.

Titel: De juiste instelling | Auteur: Mariska Kool
Uitgever: Zilverbron| ISBN: 9789463080286|Blz: 351

De juiste instelling is o.a. te bestellen bij de boekhandel, uitgever of Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *