De ketting – Adrian McKinty – Recensie

De ketting van Adrian McKinty verschijnt op 9 juli 2019 bij Uitgeverij Boekerij. Ik mocht het boek vast lezen voor VrouwenThrillers.nl.

Adrian McKinty (Belfast, 1968) is schrijver en recensent van misdaadromans. Hij is een van de opkomende sterren in de internationale misdaadfictie. Zijn werk won vele prijzen en zijn Sean Duffy-serie werd door verschillende media uitgeroepen tot een van de beste van de afgelopen jaren.

Rachel heeft een heftige tijd achter de rug. Ze heeft borstkanker gehad, een scheiding achter de rug maar nu is alles weer op de rit en lijkt de toekomst positief. Maar de oncoloog wil haar eerder zien dan de geplande afspraak. Ze heeft net haar dochter Kylie afgezet bij de bushalte om daarna door te gaan naar het ziekenhuis. Totdat ze een verbijsterend telefoontje krijgt. Haar dochter is ontvoerd en de opdracht die ze van de ontvoerders krijgt is opmerkelijk maar vooral bizar. Ze moet niet alleen losgeld betalen, ze moet ook een ander kind ontvoeren. Als ze de instructies niet volgt zal haar kind sterven en het kind van de beller dat ook ontvoerd is.

Rachel maakt nu deel uit van De Ketting, een oneindig en ingenieus plan dat ouders verandert in criminelen.

De ketting verhaalt vanuit wisselende perspectieven en verschillende verhaallijnen. Door De Ketting raken de levens van diverse mensen elkaar, levens die elkaar normaal gesproken niet geraakt zouden hebben. De eerste hoofdstukken grijpen meteen en McKinty weet door deze vliegende start de lezer het verhaal in te zuigen. Het verhaal doet denken aan de kettingbrieven die vroeger heel populair waren, alleen gaat het hier wel een stukje verder. Rachel is een sterke vrouw, ook nu haar kind ontvoerd is, weet ze overeind te blijven. Ze zet zichzelf helemaal opzij om haar dochter te redden. Ze krijgt hulp van haar zwager Peter, maar die heeft eigenlijk zelf nog genoeg te overwinnen. Maar samen staan ze toch net iets sterker. Rachel is als een leeuw die haar welp beschermt en er (bijna) alles voor over heeft om Kylie te redden. De opdrachten zijn bizar, maar als je kind in gevaar is dan vervallen alle grenzen. Zo ook bij Rachel, die dingen doet wat ze nooit van zichzelf had verwacht.

Origineel bedacht en een schrijfstijl die de lezer voortdurend mee weet te voeren. Een verhaal dat geen moment stil staat en vol is van rollercoasters. Meerdere fragmenten die je op het puntje van de stoel laten zitten. De spanningsboog is hoog en ondanks de meerdere lijntjes weet de auteur alles goed strak te houden en tevens de nodige aandacht aan de personages de besteden. Personages die al naar gelang hun rol perfect uitgewerkt worden. En de vraag is uiteraard, wie heeft De Ketting bedacht en waarom? Dit wordt langzaam uit de doeken gedaan en ook hoe oneindig het spel kan zijn. Totdat het wel weer heel dichtbij komt voor Rachel. McKinty geeft dan plots veel weg en er lijkt een stukje voorspelbaarheid te ontstaan. Dan wel een voorspelbaarheid waarbij er een beangstigend gevoel opgewekt wordt. Maar de auteur weet er een verrassende draai aan toe te voegen waardoor de lezer tevreden wordt gesteld. De ketting geeft een beetje een ‘King’ gevoel, alleen daar waar Stephen King een bepaalde mate van fantasie toevoegt, heeft De ketting een hogere geloofwaardigheid.

De ketting laat grenzen overschrijden en er lijkt geen ontkomen aan.’

5*****

Wendy Wenning

Titel: De ketting | Auteur: Adrian McKinty
Uitgever: De Boekerij | ISBN: 9789022587898 |Blz: 352
Vertaling: Sabine Mutsears| Verschijningsdatum: 9 juli 2019

De ketting is bij iedere (online) boekhandel verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *