De laatste halte – Wendy Brokers – Recensie

Vier jongeren gaan met school op werkweek naar Londen. Jonas, Loïs, Ralph en Naima. Vier jongeren die normaal gesproken geen contact met elkaar hebben. Maar ze worden in hetzelfde groepje ingedeeld en zullen de hele week met elkaar op moeten trekken. Loïs heeft stiekem een oogje op Jonas en vindt het wel spannend zo. Naima wordt meestal buitengesloten op school en vooral Ralph ziet haar niet zo zitten. Wat ze niet verwacht hadden is dat er toch al snel een vriendschap ontstaat. Wanneer ze op een metrostation staan te wachten gebeurt er iets vreselijks. Een onbeduidend metrostation is plots het doelwit van terroristen en in plaats van opdrachten te vervullen voor school moeten ze nu rennen voor hun leven.

Ik zie druppels een voor een vallen en probeer ze te tellen. Alsof dat me helpt te begrijpen wat hier gebeurt. In dat korte moment is er geen geluid, geen bestaan, geen verleden, geen hier en nu en geen toekomst. Alleen de hand, de druppels en ik.’

Een verhaal dat verteld wordt vanuit de ogen van vier jongeren. Wendy Brokers heeft een prettige, compacte schrijfstijl en na de grijpende proloog laat ze de jongeren zich eerst introduceren door een stukje van hunzelf te laten zien. In wat voor gezin ze leven, wat er in hun gedachten omgaat en al snel is er een goed beeld van de jongeren te vormen. Elk van de personages heeft wel iets wat ze bezighoudt maar wat ze normaal gesproken diep binnenhouden. Door elke jongere een probleem mee te geven is misschien iets teveel van het goede maar de maatschappij is er jammer genoeg tegenwoordig wel naar. Door de bijzondere vriendschap die er gevormd wordt durven ze meer naar buiten te laten komen en erover te praten. De aanslag maakt dat ze nog dichterbij elkaar komen en er ontstaat een diep vertrouwen onderling. Afwisselend geven ze een kijk in hun gedachten, hun gevoelens, laten ze de lezer een deel uit maken van hun leven. Een leven dat in enkele seconden volledig op zijn kop wordt gezet.

In De laatste halte maak je dat mee waar iedereen diep van binnen bang voor is. Het gevoel van veiligheid wordt in een zucht weggevaagd en de angst van de jongeren dringt diep naar binnen. Er zijn al meerdere boeken geschreven over terroristische aanslagen maar het bijzondere van De laatste halte is dat Brokers in dit boek dingen van een andere kant laat zien. Een kant waardoor de lezer tot nadenken wordt gezet en misschien wel anders gaat denken over bepaalde groepen mensen. Iets waar je normaal gesproken niet zo snel aan zou denken en enige vooroordelen komen in een heel ander licht te staan. Hiermee onderscheidt dit boek zich van andere en Brokers weet alles zo neer te zetten dat het lijkt alsof de lezer zelf een onderdeel is van het geheel. Dit verhaal laat niet zomaar los en blijft lange tijd zoemen op de achtergrond. En dan vooral het belichten om aan de andere kant van de lijn te staan.

Brokers laat op indrukwekkende wijze de andere kant zien met personages die, of je nu wilt of niet, een deel uit gaan maken van je leven.

4½*****

Wendy Wenning

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: De laatste halte|Auteur: Wendy Brokers
Uitgever: Unieboek|Het spectrum|ISBN:9789000364169|blz: 256
Verschijningsdatum: oktober 2018

De laatste halte is onder ander verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:

Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *