De man van Venus – Daniel Meyer – Recensie

Vier jaar geleden is Eva, de vrouw van Daan, overleden. Sinds die tijd leeft hij een teruggetrokken bestaan. Het meeste contact heeft hij met Leo, zijn beste vriend, die hem heeft opgevangen en hem door een zware tijd heeft heen geholpen. Als eindelijk de tijd is aangebroken dat Daan verder durft te kijken en voorzichtig een nieuwe relatie aangaat, treft hij zijn beste vriend dood aan.

‘Zijn rolstoel ligt anderhalve meter bij hem vandaan. Aan de bloeduitstortingen in zijn gezicht te zien, hebben ze hem eruit geslagen maar het kan ook voetenwerk zijn geweest. Zijn hele adamsappel is naar binnen getrapt.’

Leo hield zich bezig met het veredelen van Nederwiet. Na drie jaar uitproberen is het Leo gelukt een nieuwe variant te kweken die de eigenschappen van cocaïne en cannabis in zich draagt, genaamd Venus. Een variant die een enorme impact op de handel in cocaine zal hebben. Voordat Leo vermoord werd heeft hij Daan verteld waar de veredelingshistorie en receptuur in de cloud is opgeslagen. Nu is Daan het doelwit van grote en kleine drugshandelaren.

De man van Venus verhaalt vanuit het perspectief van Daan. Tijd voor een rustige kennismaking is er niet. Er zijn gelijk al zoveel ontwikkelingen dat de kennismaking met het hoofdpersonage op de achtergrond geraakt. Maar toch laten juist deze ontwikkelingen veel van het personage zien waardoor er een goed beeld van hem te krijgen is. Een man die zijn grote liefde heeft verloren aan de ziekte kanker en moeite heeft zich weer opnieuw te geven aan een vrouw. Maar ook een man die noodgedwongen de strijd aan moet gaan met criminelen en juist omdat hij geen keuze heeft, zijn zelfvertrouwen herwint en weer midden in het leven komt te staan.

‘Waar ik wel bang voor ben, is weer een relatie aan te gaan. Weer samen nieuwe herinneringen verzamelen. En altijd weer die angst dat ook deze herinneringen zullen vervliegen.’

Een personage die zijn kwetsbaarheid laat zien maar later in het verhaal zien we ook zijn kracht en doorzettingsvermogen. Als in een stroomversnelling volgen de ontwikkelingen zich op, er is weinig gelegenheid om even stil te blijven staan. Voortdurende actie, veel geweld en er vallen veel slachtoffers. Omstandigheden waardoor er steeds meer wantrouwen ontstaat bij de personages onderling. Er worden veel personages opgevoerd en dit maakte dat het verhaal soms even lastig te volgen was. Ook hadden voor mij een aantal woorden iets genuanceerder neergezet mogen worden, maar aan de andere kant past dit wel bij deze thriller en het hoofdpersonage. En het typeert de auteur. Vorig jaar de auteur persoonlijk ontmoet en tijdens het lezen van dit boek zag ik enige overeenkomsten met het hoofdpersonage en de auteur. Dit is best een complimentje waard want de auteur schuwt er dus niet voor om dingen van zichzelf te verwerken in zijn boek.

De man van Venus is een thriller met veel snelheid, passend bij een actiethriller. Ondanks de veelvoud van personages blijft de vaart voortdurend behouden en zijn er momenten dat de spanning flink hoog opgevoerd wordt. Een aantal van de personages wonnen gelijk veel sympathie en het was best moeilijk dat er van sommige al weer snel afscheid genomen moest worden. Eerder heb ik het vervolg op dit boek gelezen, Het masker van Venus, en de dingen die ik daarin miste werden in dit boek ruimschoots ingevuld. Net als in Het masker van Venus gaat het in dit boek ook over vertrouwen en hoe men zich kan vergissen in bepaalde personen waardoor men soms voor onaangename verrassingen komt te staan.

In dit deel proef ik meer zelfvertrouwen dan in het tweede boek. Ook heeft het geheel meer soepelheid waardoor De man van Venus prettiger leesbaar was. Het verhaal wist mij meer mee te slepen en te overtuigen.  Misschien als de boeken op juiste volgorde waren gelezen, was er een ander oordeel over het tweede deel onstaan, maar het lezen van het eerste deel heeft mij meer kunnen bekoren dan het tweede deel. De kwetsbaarheid van het hoofdpersonage kwam in De man van Venus sterker naar voren en naar mijn gevoel was er een hogere spanningsboog. Al met al zijn beide boeken goede actiethrillers die gegarandeerd voor een paar uurtjes leesplezier zullen zorgen, vooral voor de liefhebbers van dit genre.

4****

 

Met dank aan Futuro Uitgevers voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Titel: De man van Venus|Auteur: Daniel Meyer
Uitgever: Futuro Uitgevers|ISBN: 9789492221223|Blz:222
Verschijningsdatum: oktober 2015

De man van Venus is ondere andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *