De moeder de vrouw, zo kan het ook

Ouderwets, stigmatiserend, negentiende eeuws.
Het commentaar loog er niet om, op het moment dat het Boekenweekthema voor 2019 werd bekendgemaakt. Tout vrouwelijk, schrijvend Nederland plaatste ferm de hakken in het zand
.

Dat het thema DE MOEDER DE VROUW niet uitsluitend ouderwets en stigmatiserend hoeft te zijn, bewijst Wendy Louise met de moderne benadering van dit thema in haar nieuwste roman ‘Ik wil jou(w) baby!’.
Een vrouw is zakelijk succesvol, heeft een mooie vriendenkring en geniet met volle teugen van het leven. Alleen in de liefde wil het niet vlotten. Echter, dat deze vrouw moeder wil worden, staat buiten kijf.
Ze besluit te proberen alleen een kindje te krijgen en bedenkt een plan: zwanger raken van haar beste vriend, zonder dat hij dit weet. Het kindje alleen opvoeden (‘want waar hebben we eigenlijk mannen voor nodig?’) en zodra het kind oud genoeg is, de informatie over de vader met het kind delen, zodat het de vader kan vinden.
Wendy Louise ontkracht in een klap alle commotie rondom het Boekenweekthema 2019. Deze moderne kijk op DE MOEDER DE VROUW past totaal in het plaatje dat dit thema oproept in de eenentwintigste eeuw.

De vrouw
Wendy Louise legt uit hoe ze op het idee kwam om dit boek te schrijven.
‘Sinds ik op mijn zesentwintigste voor de eerste keer aan kinderen begon te denken, werd moeder worden mijn liefste wens. De relatie waarin ik mij destijds bevond ging over, maar de kinderwens bleef. Helaas kwam ik nooit ‘de ware’ tegen. Rond mijn dertigste verjaardag brak de paniek uit. Wat als ik écht nooit meer een man zou vinden? Hoe moest het dan met mijn kinderwens?’

De moeder
De BAM (Bewust Alleenstaande Moeder) is heden ten dage een fenomeen. Behalve de klinker, verschilt de BAM niets van de, in de seventies populaire, BOM (Bewust Ongehuwde Moeder). Steeds meer vrouwen kiezen wél voor de baby, maar niet voor de man.
Volgens een artikel in het AD Magazine (Sanne van der Kolk, 4 maart 2018) vervullen jaarlijks duizenden vrouwen op deze manier hun kinderwens.
In Nederland bewaakt men de statistieken streng, maar Van der Kolk beweert in haar artikel: ‘De grootste spermabank ter wereld, Cryos, in Denemarken, licht een tipje van de sluier. Van de duizenden vrouwen die bij Cryos staan ingeschreven, heeft 47 procent geen partner (…) Het gaat om de gegevens van vrouwen uit de hele wereld; Cryos ziet geen reden om aan te nemen dat Nederland van de trend afwijkt.’

‘In mijn eigen omgeving ken ik al drie vrouwen die óf een kindje op deze manier hebben gekregen, óf nu middenin het proces zitten’, vervolgt Wendy. ‘Voor mij was BAM nooit een optie. Ik verzon mijn krankzinnige masterplan. Inderdaad, Sara’s plan in het boek was ooit mijn eigen plan. Ik koos er uiteindelijk voor om het niet door te zetten en geen moeder te worden. Om die onvervulde kinderwens te verwerken, schreef ik er een boek over.’

Wendy Louise:
‘Mijn interpretatie van het Boekenweekthema?
De onafhankelijke, stoere moeder; de vrouw met ballen.’

Ik wil jou(w) baby! | Paperback 352 pag. | ISBN: 978 90 829087 01 | € 9,95 | ook als E-boek verkrijgbaar

OVER HET BOEK

Tijdens de Boekenweek promoot Uitgeverij Wens Boeken deze bijzondere roman, geïnspireerd op het Boekenweekthema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *