4 sterren,  Beoordeling,  Genre,  Thriller

De Noordzeemoorden 2 – IJskoud – Isa Maron – Recensie

  • Titel – De Noordzeemoorden 2 – IJskoud
  • Auteur –  Isa Maron
  • Uitgever – House of books/Dutch media
  • Aantal pagina’s – 320
  • Uitgave – Paperback en ebook
  • ISBN – 9789048822706
  • Verschenen –  December 2014
  • Genre – Thriller

Sophie, beste vriendin van Kyra Slagter, is met Jesse haar oppaskind naar de kinderboerderij in Amsterdam-Noord. Plots is Jesse verdwenen. Dagenlang wordt er naar het jongetje gezocht maar geen spoor te vinden. Maud Mertens heeft de leiding over deze zaak. Dan verdwijnen er nog meer jonge kinderen. Als op een gegeven moment het lichaam van één van de ontvoerde kinderen wordt gevonden wordt het duidelijk dat de ontvoerders nergens voor terugdeinzen. Maud wordt geconfronteerd met herinneringen aan een oude zaak en stort zich met haar hele ziel in deze zaak. Kyra is onlangs gestart met haar opleiding forensische recherche en nog steeds bezig met haar eigen onderzoek naar de verdwijning van haar zus Sarina. Deze is vier jaar geleden vermist geraakt. Dit laat haar nog steeds niet los. Maar ook voor Maud zal er geen moment van rust zijn zolang de ontvoerde kinderen niet terug zijn gevonden.

IJskoud is het tweede deel van het vierluik De Noordzeemoorden. Het verhaal bestaat uit 76 hoofdstukken en heeft meerdere verhaallijnen die allemaal geschreven zijn vanuit de derde persoon. Een aantal hoofdstukken zijn cursief geschreven en deze verhaallijn speelt zich af in Londen. Dit betreft het verhaal van het meisje dat in het eerste deel Galgenveld werd gevonden en die wordt opgevangen door een echtpaar. Wie dit meisje is blijft nog steeds een raadsel maar langzamerhand wordt er een tipje van de sluier opgelicht.

God, hij ziet het meisje nog zo onder dat rotsblok vandaan gehaald worden. Mager, verwilderd, bang. Hij weet nog steeds niet waarom ze zich daar had verstopt, of waar ze vandaan komt.’ 

In Galgenveld was er een grote rol weggelegd voor Kyra en stond Maud nog een beetje op de achtergrond maar in IJskoud is het net andersom. Doordat Maud zich nog steeds verantwoordelijk voelt voor wat mis is gegaan in een oude zaak gunt ze zich in dit onderzoek geen moment rust. Haar puberende dochter is ook een aandachtspunt, maar deze maakt het Maud niet gemakkelijk.

Weer niet naar huis vanavond. Weer geen avondeten met haar gezin, met Roos, de dochter die een paar maanden geleden nog zo dwars was en inmiddels onrustbarend rustig lijkt. Ze vertrouwt het niet, maar Edwin zegt dat ze spoken ziet.’

Net als in het eerste deel heeft Isa Maron de spanning goed opgevoerd naar de ontknoping toe. De personages heb ik nog meer leren kennen en Maud en Kyra kenmerken zich door hun vasthoudendheid. Ook de machteloosheid van Maud, als ze maar niet verder komen in de zaak, was duidelijk voelbaar. Wat mij wel opviel is dat Sophie, de beste vriendin van Kyra, weinig voorkwam in het verhaal terwijl het wel haar oppaskind is dat ontvoerd is. Kreeg ook een beetje het gevoel dat Kyra meer bezig was met haar eigen onderzoek naar de verdwijning van haar zus, in plaats van haar vriendin te ondersteunen.

Dan duik ik er zelf wel weer in,’ zegt ze rustig. ‘Misschien maakt het voor Sarina niets meer uit, maar voor ons thuis maakt het wel degelijk verschil.’

IJskoud is een thriller die vlot wegleest en de nieuwsgierigheid blijft voeden. Een boek dat niet makkelijk weg te leggen is maar dat mij ook weer liet beseffen dat er een heleboel rottigheid is in deze wereld.

sterstersterster

IJskoud is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: