De nummers – Chantal van Mierlo – Recensie

  • Titel – De nummers
  • Auteur – Chantal van Mierlo
  • Uitgever – Ambo|Anthos
  • Aantal pagina’s – 256
  • Uitgave – Paperback en ebook
  • ISBN – 9789026331244
  • Verschenen –  juli 2015
  • Genre – Thriller

De nummers-framed

In Sara haar leven zit het allemaal even niet mee. Haar relatie is op de klippen gelopen, ze is haar baan kwijt en tot overmaat van ramp hijgt de bank in haar nek in verband met niet nagekomen betalingen. Om even op adem te komen gaat ze een paar dagen naar haar vriendin Marit, die in een klein dorpje in de Ardennen woont. Ben, de vriend van Marit werkt op een booreiland en is regelmatig een periode weg voor zijn werk. Onverwachts komt Ben thuis met verlof. Sara heeft geen zin de tortelduifjes te storen en besluit weer naar huis te gaan en vertrekt met de auto naar Utrecht. Als ze tijdens het rijden haar mobiel zoekt, raakt de auto van de weg. Sara wordt uit het autowrak bevrijd door Chris. Hij neemt haar mee naar zijn schuilplaats diep in de Belgische Ardennen en verzorgt haar tot dat de tijd is gekomen dat ze weer naar huis kan. Hij brengt haar naar Utrecht, waar Sara probeert haar leven weer op te pakken. Maar haar verblijf in de Ardennen blijkt niet zonder gevolgen te zijn, Sara is in gevaar alleen het hoe en waarom is onduidelijk.

Haar hart bonkte tegen haar ribben. Wat was hij van plan? Ze verstijfde toen hij haar haren uit haar gezicht streek.’

De nummers heeft meerdere verhaallijnen waarin vanaf de eerste bladzijde een waarneembare onderhuidse spanning zit. Het verband tussen de verhaallijnen wordt al snel duidelijk maar hoe alles nu precies in elkaar zit blijft lange tijd de vraag. De schrijfstijl van Chantal van Mierlo is soepel en door de onderhuidse spanning die zich een weg baant door het gehele verhaal kostte het mij veel moeite om het boek even terzijde te leggen. Een verhaal waar vaart in zit die doorvloeit tot aan het einde. De emoties van de personages zijn helder beschreven. De personages ondervinden een onveilig en opgejaagd gevoel en deze gevoelens worden als het ware rechtstreeks overgebracht naar de lezer. Innemende karakters die voor een hoog inlevingsvermogen zorgen.

Stil zat hij voor zich uit te staren. Wat ging er door hem heen? Hij had het zwaar gehad toen hij haar had verteld waarom ze hier waren. Heel even was het masker gevallen, was hij kwetsbaar geweest. Onzeker.

De nummers is een verhaal dat de verbeelding sterk aanspreekt. Alleen kunnen we dit wel classificeren onder de noemer verbeelding? Of is hier misschien toch sprake van enige werkelijkheid? Een blik in een toekomst waar we liever niet aan willen denken maar misschien toch een gegeven dat niet zo ver van ons bed af ligt als dat wij ons kunnen voorstellen. Een mooi bedacht verhaal over verregaande experimenten waarbij je als lezer je eigen fantasie kan aanspreken.
Het einde kwam op mij wat abrupt over. Zelf had ik graag nog een epiloog gezien om het geheel een mooiere afsluiting te geven. Een epiloog waar nog even verteld wordt hoe het een aantal personages vergaat na een behoorlijk heftige periode, ik ben daar in ieder geval nog wel benieuwd naar. Ondanks dit abrupte einde heb ik De nummers met veel plezier gelezen en Chantal van Mierlo laat met dit debuut zien dat ze een spannend en krachtig verhaal kan neerzetten waarin de emoties de ruimte krijgen en ik zie uit naar haar volgende boek.

sterstersterster

De nummers heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.

De nummers is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *