De sekte – Mariette Lindstein – recensie

Mariette Lindstein (1958) groeide op in Halmstad, Zweden. Toen ze 19 jaar was raakte ze betrokken bij de Scientologybeweging. Na 27 jaar lid te zijn geweest en in de hoogste regionen van de beweging gewerkt te hebben. direct onder leiding van leider David Miscavige, ontsnapte ze op dramatische wijze. Mariette woont tegenwoordig weer in Zweden met haar man, eveneens een voormalig Scientologylid. Ze besloot haar ervaringen te gebruiken als inspiratie voor een thrillertrilogie. De Sekte is het begin van deze uiterst verslavende trilogie. In 2016 won Lindstein met De sekte de Crimetime Specsavers Award voor het beste thrillerdebuut. Ondertussen zijn de rechten aan nog negen andere landen verkocht.

Sofia en haar vriendin Wilma gaan naar een lezing van Franz Oswald over ViaTerra, volgens de uitnodiging bedoeld voor degenen die willen leren hoe ze de wegen der aarde moeten bewandelen. Sofia zit net midden in een rampzalige periode met een ex die haar overal op internet te schande maakte. Als ze een rondleiding krijgen biedt Franz Oswald Sofia een baan aan. Hij vraagt haar of zij de bibliotheek in wording van de juiste boeken wil voorzien en er een mooie bibliotheek van te maken. Sofia weet op dit moment toch niet wat ze met haar leven aan moet en neemt het aanbod aan.

De proloog waarmee De sekte start, laat een poging tot ontsnappen zien. Een poging die angst laat voelen en een grote frustatie en onmacht als blijkt dat deze poging tot niets heeft geleid.

Je komt hier nooit meer weg. Bereid je daar maar op voor.”

Sofie haar verhaal wordt in dit boek afgewisseld met cursief geschreven hoofdstukken. Er is al gelijk een groot vermoeden wiens verhaal deze cursief geschreven hoofdstukken verwoorden, vermoedens die later juist blijken te zijn. De eerste tijd lijkt het erop dat Sofie de baan van haar leven heeft en ze begint zich dan ook thuis te voelen op ViaTerra. Het geeft haar de rust die ze op dat moment nodig heeft. Maar als snel beginnen er dingen te veranderen en er hangt een onverklaarbare, onheilspellende sfeer. De invloed die Franz Oswald is groot en op een gegeven moment begint Sofia zich gevangen te voelen, als in een spinnenweb, een web waar met geen mogelijkheid uit te komen is.

De sekte laat een indrukwekkend verhaal zien van het leven in een sekte. Hoe de invloed van één man zich kan uitstrekken en mensen kan overtuigen totdat het te laat is en er geen uitweg meer mogelijk lijkt te zijn. Het verhaal lezende is het heel goed voor te stellen dat iemand zich makkelijk laat overhalen. In het begin ziet het er ook geweldig uit en voelt het als de perfecte plek om tot rust te komen en na te denken over wat je nu eigenlijk wilt met je leven. Vooral mensen die net op dat punt zitten dat ze het even niet meer weten krijgen het gevoel op een veilige plek beland te zijn. Totdat ze er achter komen in een val te zitten. Mensen die niet sterk genoeg zijn om voor zichzelf op te komen en in dit geval tegen de leider in te gaan en hem daarom maar leidzaam blijven volgen.

Dit is nog maar het begin. Alles wat er tot nu toe is gebeurd, is kinderspel vergeleken bij wat ons nog te wachten staat.”

Lindstein heeft haar eigen persoonlijke ervaringen in deze thriller verwerkt waardoor er een gevoel wordt opgeroepen een waargebeurd verhaal te lezen. Een verhaal dat angst aanjaagt en een opgesloten gevoel geeft. De krachtige wijze waarop de personages worden uitgewerkt maken het mogelijk goed in de personages te kunnen verplaatsen en intens mee te leven. De karakters worden prima uitgetekend en Carmen, een personage dat korte tijd aanwezig is, krijgt zelfs een vergelijking mee die doet denken aan een bekende Nederlander.

De sekte is een indrukwekkende thriller die door de enerverende en filmische verteltrant vanaf het begin meesleept en een huiveringwekkende kijk geeft op het leven in een sekte. Een thriller met meerdere cliffhangers die angstaanjagend en bloedstollend zijn, een regelrechte pageturner.

Deze recensie is eerder verschenen op Boekenbijlage.nl

Wendy Wenning

Titel: De sekte|Auteur: Mariette Lindstein
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers|ISBN: 9789400508446|Blz:320
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: september 2017

De sekte is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *