De val – Melanie Raabe

De val-framed

Linda Conrads is een beroemd schrijfster. Ze leeft als een kluizenaar, al elf jaar lang heeft ze haar villa niet verlaten. Weinig mensen zijn ervan op de hoogte dat Linda ooit het lichaam van haar vermoorde zusje heeft gevonden. Ook heeft ze toen de vermoedelijke dader weg zien vluchten. Door deze heftige gebeurtenis heeft Linda een trauma opgelopen en wordt nog regelmatig geteisterd door verschrikkelijke nachtmerries. Op een avond is ze een nieuwsprogramma op televisie aan het kijken. De presentator komt haar bekend voor en in een flits beseft ze dat ze het gezicht van de moordenaar herkent. Omdat er al zoveel jaar na de moord zijn verstreken, twijfelt ze toch. Wat als ze het toch niet bij het rechte eind heeft? Ze bedenkt een plan om deze man tot een bekentenis te dwingen. Des te meer ze nadenkt over alles, des te meer ze begint te twijfelen aan haar eigen herinneringen.

Melanie Raabe (1981) woont in Keulen en werkt als journaliste en actrice. De val is haar debuut en de filmrechten zijn verkocht aan een grote filmstudio. De vertalingen van dit boek verschijnen in meer dan vijftien landen.

 

De cover van De val is mooi vormgegeven. Het feit dat er een oog op afgebeeld staat getuigt niet van originaliteit. Toch heeft het iets intrigerends en samen met de tekst op de achterflap wekt het wel voldoende nieuwsgierigheid op.

Vanuit het perspectief van Linda, in de eerste persoon, ontvouwt zich een verhaal dat je aan het boek gekluisterd zal houden. Linda schrijft al jaren alleen maar romans, maar om de moordenaar uit te lokken besluit ze een thriller te schrijven. Een thriller geschreven in de derde persoon waarin zij, zonder dat dit kenbaar wordt gemaakt, haar eigen verhaal vertelt. Zo worden in dit boek afwisselend twee verhalen verteld, met ieder een eigen hoofdstuknummering. Twee spannende verhalen wel te verstaan, waarvan de thriller die Linda schrijft soms zo nieuwsgierig maakte dat ik de neiging had bladzijden over te slaan om dit verhaal verder te kunnen lezen. Maar het zijn ook verhalen die de lezer zullen laten twijfelen aan de echtheid van het vertelde. Is er een heleboel ontsproten uit de (schrijvers) fantasie van Linda, of zit er wel degelijk een kern van waarheid in?

 

‘Ik ben niet naïef. Dit zóu kunnen gebeuren. Precies zo of iets in die trant. Ik weet alles over Victor Lenzen, en tegelijk weet ik niets. Ik zal het toch doen. Dat ben ik Anna verschuldigd.’

 

Het verhaal zelf en de thriller die Linda schrijft zijn duidelijk te onderscheiden van elkaar daar er gebruik wordt gemaakt van een ander lettertype. Het boek dat Linda schrijft geeft duidelijkheid over wat er gebeurd zou moeten zijn en laat ook de reden zien waarom Linda al jaren haar huis niet uit geweest is. Het plan dat ze uitgedacht heeft zorgt voor veel onverwachte ontwikkelingen. Regelmatig werd er een bepaalde draai aan het verhaal gegeven waardoor ik begon te twijfelen aan mijn eigen beoordelingsvermogen. Er wordt met je gedachten gespeeld en het blijven gissen naar de waarheid zorgde ervoor dat ik steeds meer nieuwsgierig werd naar de plot en het verhaal moeilijk van me af kon zetten. De schrijfstijl is prettig leesbaar en er is voortdurend een fijne spanning aanwezig die bij tijd en wijle even flink wordt opgevoerd. Een verrassend debuut van deze auteur en ik zie in de toekomst graag meer van haar hand verschijnen.
De val is een psychologische thriller die knap in elkaar gezet is en menig lezer zal verrassen.

 

4 en half
De val heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.nl.
 
Titel: De val |Auteur: Melanie Raabe
Uitgever: Cargo|ISBN: 9789023495437|Blz: 352

 

De val is o.a. verkrijgbaar bij de boekhandel of bij Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *