De verwarde kip en de mooiste verhalen van de dwalende egel – tekst Karin Vijsma – Van Dobbenburgh – illustraties Isabel Kok – recensie

Karin Vijsma-Van Dobbenburgh was als kind al dol op boeken en schrijven. Al eerder gaf zij twee prentenboeken uit waarbij de illustraties verzorgd werden door Marit Helwig. In 2020 verscheen hun eerste project Ravi en de pratende kat, en in 2022 Boet en de konijnen-fotosjoet. In het dagelijks leven werkt Karin als maatschappelijk werker. Haar derde prentenboek De verwarde kip en de mooiste verhalen van de dwalende egel is in november verschenen en bestaat uit twee verhalen. Het eerste verhaal De verwarde kip is geïllustreerd door Isabel Kok, een schooljuf die van jongs af aan bezig is met tekenen. Karin kent haar al sinds ze een baby was, door haar vriendschap met Isabels moeder Anita. Ze had nooit gedacht om een kippenverhaal te gaan illustreren tot ze verrast werd met de vraag en besloot het te gaan doen.

Het eerste verhaal De verwarde kip vertelt het verhaal van Madeleine, die samen met twee andere kippen in een mooie kippenvilla woont. Maar Madeleine zit altijd in haar uppie op de zitstok in hun villa. De zitstok was namelijk te klein voor allemaal. Madeleine blijft er maar over piekeren waarom zij niet altijd gezellig op de grond bij haar huisgenoten zit. De bijpassende illustraties lichten al een stukje van de sluier op en dan komt men erachter waarom er over een verwarde kip wordt gesproken. Na dit leuke, beetje humoristisch verhaaltje is er een bladzijde met spreekwoorden met kippen. Daarna een bladzijde met zeven weetjes en als mooie afsluiting van het verhaal is er een kleurplaat voor de kinderen om zelf in te kleuren. Leuk gedaan!

Dan gaan we naar het verhaal De verdwaalde egel. Frenkie de egel is al dagen op stap en heeft geen idee meer waar hij vandaan komt. Maar de winter nadert en hij is naarstig op zoek naar het fijne slaapadresje van vorig jaar. Hij verlangd naar een warm, zacht bedje. Tijdens de zoektocht ontmoet hij katten en mensen. Een ontroerend verhaal waarbij Frenkie geholpen wordt door een lief meisje. Na dit verhaal zijn er nog een paar weetjes over egels waardoor er ook wat te leren valt.

De auteur heeft wederom een mooi prentenboek gemaakt, met verhalen waarin ook een stukje humor zit. Superleuk om voor te lezen aan de kleintjes of om te laten lezen door beginnende lezertjes. Met bijpassende illustraties als de kers op de taart.

4****

Wendy Wenning

Met dank aan Karin Vijsma – Van Dobbenburgh voor het recensie-exemplaar. Bezoek ook haar eigen blog

Titel: De verwarde kip en de mooiste verhalen van de dwalende egel |Auteur: Karin Vijsma- Dobbenburgh
Illustraties: Isabel Kok| Uitgever: Boekscout |ISBN: 9789464893724 |Blz: 30
Leeftijdscategorie: vanaf ongeveer 3 jaar | Verschijningsdatum: november 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *