De weg van het water – Trudi Rijks

De weg van het water-framed

Trudi Rijks is cum laude afgestudeerd in wijsgerige en historische pedagogiek. Van haar hand verschenen eerder twee literaire romans en korte verhalen (Atlas Contact). Ze werkt als gedragswetenschapper in het onderwijs en is expert op het gebied van hulpverlening waarbij loyaliteit in familieverband centraal staat. Haar psychologische en relationele kennis komt terug in haar thrillerdebuut De weg van het water.

De cover van De weg naar het water heeft een winterse uitstraling. Twee mensen lopen op een weg langs een kanaal of rivier. Het heeft gesneeuwd en het water in het kanaal is bevroren. Een cover waar je een beetje koude rillingen van krijgt, en dat krijg je op een gegeven moment ook tijdens het lezen van het verhaal.
De weg van het water is een verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen. We volgen het verhaal vanuit de perspectieven van Floor en Buisman, in de derde persoon. Floor is gescheiden en is bewindvoerder van haar jongere zusje Bente. Bente was ooit fotomodel en toen ze trouwde met Ram, lag de wereld voor haar open. Als Ram verongelukt gaat het niet goed met Bente. Ze drinkt teveel en verwaarloost zichzelf en op een gegeven moment wordt ze opgenomen in een verpleeghuis. Floor regelt de zaken van Bente. Als er een dagvaarding voor Bente op de mat ligt, negeert Floor dit in eerste instantie maar als dan blijkt dat de dagvaarding van een oplichter komt (Buisman) is ze genoodzaakt actie te ondernemen, hierbij geholpen door haar dochter. Een situatie die niet gemakkelijk te handelen is en waarbij de nodige obstakels overwonnen moeten worden.

 

Sinds ze overspannen was verklaard, leek er een derde oog in haar geopend te zijn. Dingen weten zonder empirisch bewijs, ze zou er met geen mens over durven praten. En helemaal kon ze er ook niet op vertrouwen, ze was tenslotte overspannen.’

 

Het boek heeft korte hoofdstukken en het verhaal bestaat uit drie delen. De eerste hoofdstukken leiden het verhaal in en laat de lezer kennismaken met de personages. Floor is een vrouw die alles rustig en kalm benadert en niet het type dat snel in actie komt. Nu moet ze wel en ze komt er op deze manier achter dat ze meer in haar mars heeft dan dat ze zelf denkt. Na de kennismaking met de personages wordt er steeds een klein beetje meer spanning toegevoegd. De verhaallijn van Buisman zorgt af en toe voor wat afschuw. Door het vele alcoholgebruik is het denkvermogen van Bente aangetast en ze is regelmatig in de war. Buisman maakt hier misbruik van, alleen om zijn doel te kunnen behalen.

 

Automatisch deed ze wat er van haar gevraagd werd, en hij klemde lachend haar pink tussen de bladen van de snoeischaar en opende het Nokiaatje. De voorflitser knipperde.’  

 

De weg van het water heeft een beklemmende sfeer en de thematiek die door het verhaal waart doet beseffen dat er mensen op de wereld zijn die niets schuwen om hun doel te kunnen bereiken. Meestal voor het geld en ten koste van andere levende wezens. Dit thrillerdebuut van Trudi Rijks zal je misschien niet continu op het puntje van de stoel laten zitten, maar het is wel een verhaal dat blijft intrigeren tot aan de laatste bladzijde. Een lang verborgen geheim wordt pas ontrafeld bij de ontknoping al zal een oplettende lezer dit deels kunnen voorzien. Toch wordt het dan pas echt duidelijk waarom Bente ervoor gekozen heeft zich te verliezen in de drank. De weg van het water is een opmerkelijk debuut dat mij op een aangename wijze heeft verrast.

 

4 ster
De weg van het water heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.nl.
Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar.
 
Titel: De weg van het water |Auteur: Trudi Rijks

Uitgever: De Boekerij|ISBN: 9789022574294|Blz: 272

De weg van het water is o.a. verkrijgbaar bij uw lokale boekhandel of bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *