4 sterren,  Beoordeling,  Genre,  Thriller

De worsteling – Jan Kouwenhoven – Recensie

  • Titel – De worsteling
  • Auteur – Jan Kouwenhoven
  • Uitgever – Scelta Publishing
  • Aantal pagina’s – 368
  • Uitgave – Paperback
  • ISBN –  9789491884078
  • Verschenen –  juli 2014
  • Genre – Thriller

 

Achterflap:

Duisternis na overmoed en verborgen agenda’s.

Jack Phillip Samson, oprichter van succesvolle onderneming Arpare, strijkt neer op Lanzarote. Op dit Canarische eiland hoopt Jack, JP voor vrienden en intimi, zijn leven weer wat in kaart te brengen nu het thuisfront in Arnhem verre van stabiel is.

Zijn huwelijk met Hannelore heeft zijn glans verloren en het stel lijkt om andere redenen dan de liefde nog bij elkaar te zijn. Het duurt niet lang of JP valt voor de charmes van de Wassenaarse Felice de Bruin, die met haar echtgenoot in de kamer naast de zijne vertoeft. JP en Felice vinden elkaar in de gestolen uren, met het risico dat de man van Felice achter hun escapades komt. Harry is een figuur die op z’n zachtst gezegd nergens voor terugdeinst. Hij mag dan geen enkel oog voor zijn vrouw hebben, hij ziet haar echter wel als zijn eigendom. Het leven neemt een volkomen andere wending als JP zich inlaat met een wereld dat niet de zijne is.

Recensie:

Jack Philip Samson is alleen op vakantie naar Lanzarote. Hij hoopt hier even de rust te krijgen die hij nodig heeft om alles op een rijtje te kunnen zetten. JP is eigenaar van een succesvolle onderneming, wat dat betreft heeft hij geen klagen, maar in zijn huwelijk loopt het allemaal niet meer zoals hij het zou willen. Zijn vrouw Hannelore en hij zijn uit elkaar gegroeid, het enige wat hun nog bindt zijn de kinderen en het bedrijf. In Lanzarote komt hij het stel Harry en Felice de Bruin tegen. Felice is een mooie vrouw en haar relatie met Harry is verre van ideaal te noemen. Tussen JP en Felice bloeit wat moois op, maar ze nemen een groot risico. Harry zal nooit accepteren dat Felice hem verlaat, hij ziet deze vrouw als zijn eigendom. Dan gebeurt er een ongeluk en niets zal meer hetzelfde zijn voor JP, zijn leven verandert drastisch.

Het leven neemt een volkomen andere wending als JP zich inlaat met een wereld die niet de zijne is.’

De cover van De worsteling laat een grimmig, mistig bos zien. Komt onheilspellend over, wat een zekere belofte bevat voor het verhaal. Het is een behoorlijk dik boek, maar het duidelijke lettertype laat zich makkelijk lezen. Na het lezen van de eerste bladzijden heb je eerder het gevoel dat je een liefdesroman aan het lezen bent, dan dat je begonnen bent in een thriller. Maar dan komt er een lichte spanning tevoorschijn. Die spanning wordt heel langzaam en vastberaden opgebouwd wat ervoor zorgt dat de aandacht geen moment verslapt.

‘Ik wil liefdevol oud worden, gelukkig zijn. En daar zal ik zelf iets voor moeten doen.’

De worsteling wordt verteld door de hoofdpersoon JP. De manier van vertellen is beeldend en zeer uitvoerig. De auteur heeft een goed oog voor details, die misschien niet voor iedereen belangrijk zijn in een verhaal, maar het zegt iets over deze auteur. Jan Kouwenhoven heeft er vier jaar over gedaan om dit boek te schrijven. Zolang duurde het voordat hij helemaal tevreden was. Zijn perfectionisme is duidelijk terug te vinden in het boek.

Ondanks dat ik niet constant op het puntje van mijn stoel zat van de spanning, heb ik zeer genoten van dit boek. Voor een thriller had van mij de spanningsgraad hoger mogen zijn, ik had meer het gevoel een spannende roman aan het lezen te zijn. Maar wel een hele goede spannende roman, meer een combinatie van roman en thriller en zeer zeker aanrader. De worsteling is een boek waarvoor je de tijd moet nemen, om alles goed, woord voor woord, tot je te nemen. Ik zie zeker uit naar een volgend boek van deze auteur, maar ik ben bang dat ik daar nog even op moet wachten…

Een uitzonderlijke goede mix van een roman en een thriller, met een grimmig karakter.

sterstersterster

De worsteling heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.nl.

De worsteling is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: