Ik denk dat het voorbij moet zijn – Iain Reid – Recensie

Iain Reid (1980) is de auteur van twee non-fictiewerken, One Bird’s Choice en The Truth About Luck, die beiden bekroond werden. The Truth About Luck werd benoemd tot Globe and Mail’s Best Book of 2013. Reids werk verscheen in onder andere The New Yorker, The Globe and Mail en The National Post. In 2015 ontving hij de RBC Taylor Emerging Writer Award. Ik denk dat het voorbij moet zijn is een intense literaire thriller waarin Iain Reid de diepte van de psyche opzoekt.

Een jong stel, nog maar net bij elkaar, zit in de auto. Ze gaan op bezoek bij zijn ouders, die in een oude boerderij buiten de stad wonen. Er hangt een beklemmende sfeer, zij weet niet zo goed wat ze met hem aan moet, hij is moeilijk te peilen. Zij krijgt steeds vreemde berichten op haar voicemail. Het nummer van de beller dat weergegeven wordt is haar eigen nummer. Een vreemde situatie en er blijft voortdurend maar een gedachte door haar hoofd spoken.

Ik denk dat het voorbij moet zijn”. De eerste zin van het boek, en deze zal veelvuldig terugkomen. En gelijk wordt de vraag opgeroepen: wat moet er voorbij zijn? Ik denk dat het voorbij moet zijn is een thriller die scherp geschreven is. Vanaf een afstandje kijk je naar het stel in de auto en volgt hun dialogen en haar gedachten. Haperende dialogen, ze weten niet hoe ze zich tegenover elkaar moeten gedragen. En er is iets vreemds aan de hand. Eigenlijk is er geen peil op te trekken waar het verhaal over gaat en juist dat maakt dat je wilt doorlezen. Je wilt weten wat de betekenis is van dit alles.

Een voortdurende beklemmende en beangstigende sfeer kenmerkt Ik denk dat het voorbij moet zijn. Het is alsof zij een psychedelische ervaring meemaakt en de dingen anders ziet dan ze in werkelijkheid zijn. De vreemde telefoontjes, die ene gedachte, wat is hier aan de hand? Strak en vlot geschreven zinnen, een verhaal dat aan je blijft trekken. Continu afvragen wat de strekking van dit verhaal is en dan sprakeloos staan als het antwoord gegeven wordt.

Ik denk dat het voorbij moet zijn is een thriller waar je van moet houden, hij pakt je volledig of helemaal niet. Dit boek is anders dan anders. Deze thriller geeft je een intense kijk op de psyche van de mens. De angst en eenzaamheid die in een mens kan schuilen zo concreet beschreven, tastbaar gemaakt. Gedurfd en eigenzinnig geschreven, een thriller die een indruk achterlaat.

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl.

Titel: Ik denk dat het voorbij moet zijn|Auteur: Iain Reid
Uitgever: Prometheus| ISBN: 9789044632514| Blz: 221
Vertaling: Dennis Keesmaat

Ik denk dat het voorbij moet zijn is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com

 

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *