Het dossier – Anya Niewierra – Recensie

Anya Niewierra (1964) werd geboren in Kerkrade. Ze is werkzaam als algemeen-directeur van VVV Zuid-Limburg en was tot voor kort president van EDEN, het grootste samenwerkingsverband van toeristische bestemmingen ter wereld. Al sinds haar jeugd heeft Anya drie passies: reizen, schrijven en schilderen. Van reizen heeft ze haar beroep gemaakt, het schrijven integreert ze in haar werk en schilderen is haar favoriete hobby. Haar debuut Vrij uitzicht kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Schaduwprijs 2014, Hebban Crimezone Thriller Award 2014 en de Hebban Debuutprijs 2014.

Josta Bresse, een 46-jarige weduwe, wordt op een ochtend wakker met het gevoel zich verslapen te hebben. Ze heeft ontzettende dorst. Als ze haar telefoon checkt ziet ze gemiste oproepen en berichtjes. Ze scant het verloop van de data en als bovenste staat de datum vrijdag 18 april…maar ze toen ze gisteravond naar bed ging was het dinsdag 8 april! En dan ontdekt ze drie gaten op haar buik. Josta blijkt het slachtoffer te zijn van orgaanroof. De recherche stuit tijdens het onderzoek op het duistere DDR-verleden van Josta en dat is niet alles, het blijkt dat haar identiteit is gewist. Na een aanslag op haar leven duikt ze onder en gaat zelf op onderzoek uit.

Mijn ogen kijken naar de verwelkte bloemen. Ze zijn dood. Na één nacht? Mijn ademhaling versnelt. Dit kan niet. Met mijn geheugen is iets mis. Beginnende Alzheimer? Maar dan stoppen ze me in een gesticht. Weer in een cel. Nee. Nnee. Dat nooit meer. Weg. Weg. Weg. Ik moet weg. Frisse lucht.

Het dossier is zo’n thriller waarbij je na het lezen van de eerste bladzijden al gelijk een wow-gevoel krijgt. De afzonderlijke verhaallijnen zijn vanaf het begin uitermate intrigerend en geven ruimte voor diverse mogelijke ontwikkelingen. Josta’s verleden wordt uitvoerig beschreven en al wordt nog niet alles prijsgegeven, het is al snel duidelijk met wat voor vrouw wij te maken hebben. Maar waarom hebben ze haar nier gestolen? En haar identiteit? Waarom hebben ze haar uberhaupt in leven gelaten na het stelen van haar nier?
In de andere verhaallijn, die cursief is geschreven, is een man aan het woord, een man die veel met het verleden van Josta te maken heeft. Je merkt dat Josta iets voor hem betekend heeft, hij heeft moeite met de ontwikkelingen die gaande zijn. Vanaf het begin zijn er in Het dossier veel ontwikkelingen die een sterk spanningsveld met zich meebrengen. Soms best heftige situaties waarbij je je voorstellingsvermogen misschien niet teveel moet aanwenden.

Stukken metaal en plastic liggen verspreid over de kiezels. Mijn oog valt op een afgerukte hand op twee meter van mijn voeten. Iets wits steekt uit. Bij de pols. Ziet er uit als het bot van een kotelet.

In Het dossier laat de auteur je het verhaal van Josta beleven vanuit haar eigen perspectief (in de ik-vorm) en zet dit met krachtige zinnen neer. Josta, een vrouw die door haar verleden geen emoties meer kent en hardvochtig overkomt. Geen mens vertrouwt alleen zichzelf. Maar haar verhaal belevende voelde ik toch emoties van deze vrouw doordringen en het liet me ook niet meer los. Het is evident dat de auteur over een goed inlevingsvermogen beschikt en ze weet de lezer heel goed te bespelen om de aandacht vast te houden.

Ik deel geen emoties. Zolang ik zwijg ben ik veilig. Mensen interesseert het toch niet wat met mij gebeurt. Allemaal zijn ze met zichzelf bezig.

Door maar steeds een beetje helder te maken, blijft er een fijne nieuwsgierigheid en de spanning wordt op een hoog niveau gehouden. Toch, als je goed oplet, zijn een aantal ontwikkelingen al te voorzien. Ik kon in ieder geval een aantal dingen al redelijk snel voorspellen, en dat was jammer. Gelukkig niet alles en door er nog een aantal twists aan toe te voegen blijft Het dossier een perfect uitgewerkte thriller die van begin tot eind interessant en spannend is. Zo’n thriller waarvan je het jammer vindt dat het boek al weer uit is. En ook al had ik het een en ander voorzien, de afsluiting was volkomen onverwacht en bezorgde mij zelfs de rillingen. Rillingen vanwege het onverwachte, maar ook door ontroering…

5*****


Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Wendy Wenning

Titel: Het dossier|Auteur: Anya Niewierra
Uitgever: B for Books| ISBN: 9789085164210|Blz: 320

Het dossier is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
 

 

 
 
 
Eci

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *