Dubbel leven – Axel de Vos – Recensie

Axel de Vos (pseudoniem) was rechercheur toen hij gevraagd werd als undercoveragent, een functie die hij jarenlang zou vervullen. De Vos zat soms maanden achtereen undercover en werkte in bepaalde periodes zelfs aan vier zaken tegelijkertijd. Hij volgde prestigieuze infiltranten-opleidingen, onder andere bij de FBI, waarvoor alleen de besten worden geselecteerd.

Dubbel leven is een exclusieve kijk in het leven van een undercoveragent. Een undercoveragent die samen werkte met de grootste criminelen van Nederland. Axel onderhandelde met mensensmokkelaars en wapenhandelaren en verhandelde voor miljoenen euro’s aan drugs. De auteur kijkt in Dubbel leven terug op bewogen jaren waarin hij werd ingezet bij grootschalige criminele operaties.

Voor iedereen die ik liefheb en noodgedwongen heb moeten voorliegen. En voor alle mannen en vrouwen die in de anonimiteit werken en daar nooit de erkenning voor kunnen krijgen die ze verdienen.

Dubbel leven begint met een woord vooraf van de auteur. Hierin verteld hij nooit spijt te hebben gehad van zijn beslissing een tijdlang een dubbelleven te leiden. Dit ondanks de risico’s die zijn werk met zich meebracht en de invloed hiervan op zijn karakter en zijn privéleven. Een baan die hem paste als een maatpak. Hij is dan ook niet gestopt omdat het geen voldoening meer gaf of dat hij door het gebruik van de vele aliassen in een identiteitscrisis raakte. Hij is gestopt omdat zijn veiligheid niet meer de hoogste prioriteit gaf. Er hadden zich in korte tijd een paar situaties voorgedaan waardoor hij zich niet meer prettig voelde op zijn werk. Het was gewoon een baan, niet zijn  grote liefde. Zijn grote liefde was en is zijn gezin…

Dat Axel het echt in zich heeft, blijkt wel als je leest hoe snel zijn carrière verloopt. Al na vier jaar komt hij bij de recherche – normaal gesproken moet je minimaal 12 jaar als agent op straat te hebben gewerkt. Zijn carrière verloopt in een stroomversnelling en het duurt dan ook niet lange voordat hij zijn eerste opdracht als undercoveragent heeft. Het is interessant om te lezen hoe dit allemaal in zijn werk gaat en je voelt de gedrevenheid van Axel. In ogen van anderen kan het werk als undercoveragent eenvoudig lijken en vooral heel spannend. Maar Axel laat met Dubbel leven zien dat het behoorlijk complex in elkaar zit. Het is vooral belangrijk dat je heel snel kunt schakelen.

Dit boek geeft je een andere kijk op het leven van een undercoveragent. Ik vind het vooral knap dat zo’n iemand zo kan schakelen tusseen de personages die hij moet spelen. Eigenlijk is het leven van een undercoveragent een groot rollenspel, maar dan wel een heel gevaarlijk rollenspel. Beroep met veel risico’s, maar ook met veel uitdagingen. Met een vlotte manier van schrijven laat Axel fascinerende situaties zien en schetst een duidelijk beeld van de karaktereigenschappen die nodig zijn voor dit beroep. Taferelen waarbij het lijkt alsof je een spannende politieserie aan het kijken bent.

Wat ik een beetje miste in Dubbel leven is de grote impact op het privéleven. In het voorwoord wordt er wel over gesproken maar verder in het boek ben ik daar weinig over tegengekomen. Jammer, want daar had ik wel iets meer over willen lezen. Buiten dat is Dubbel leven een boeiend true crime boek en het sleept je mee in het leven van deze undercoveragent.

 

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.nl

 

Titel: Dubbel leven|Auteur: Axel de Vos
Uitgever: Ambo|Anthos| ISBN: 9789026337178|Blz:227
Verschijningsdatum: november 2016

Dubbel leven is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en via:
[bol_product_links block_id=”bol_58e714f8ab20b_selected-products” products=”9200000059983027,9200000066026442″ name=”Dubbel leven” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

© 2017, Wendy. All rights reserved

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *