Een boek lezen of…

Ook al heb ik thuis genoeg boeken staan om te lezen, regelmatig loop ik even de bibliotheek binnen. Het is namelijk onmogelijk om alles te kopen dat ik wil lezen. Doordat ik zelf recensent ben, ben ik goed op de hoogte van nieuw verschenen boeken en het is altijd leuk om even rond te neuzen in de bibliotheek en te kijken of er iets van mijn gading bij is.

a64c2dacbc63879e7eae6d250103ce3e

Gisteren ook weer even een bezoekje gebracht en het viel mij op dat er een behoorlijk aantal net verschenen boeken aanwezig waren. Nu is dit natuurlijk een pluspunt van de bibliotheek Noordwest Veluwe, maar zoals ik me herinner van vroeger waren de net verschenen boeken vaak al snel uitgeleend. Dan kon je ze alsnog reserveren maar vaak moest je wel even geduld hebben voordat je eindelijk het boek kon ophalen, ondanks dat er meerdere exemplaren van het boek aanwezig waren. Neem graag even een kijkje op de jeugdafdeling en ook daar waren een aantal boeken aanwezig , die net zijn verschenen, of boeken waarvan ik weet dat er heel veel promotie voor gemaakt wordt door middel van de sociale media.

Ik maak hieruit op dat er tegenwoordig veel minder wordt gelezen, vooral door de jeugd. Als ik in mijn vrienden- en kennissenkring kijk kan ik de lezer op twee handen tellen en als ik over echte boekfanaten spreek heb ik aan één hand genoeg. Niet iedereen begrijpt mijn passie voor boeken maar dat hoeft ook niet. Wat ik wel  jammer vindt dat iedereen tegenwoordig blijkbaar te druk is met andere dingen. Vooral de jeugd is druk en maakt weinig tijd voor een goed boek (of het moet voor school zijn, en dan met enige tegenzin). Voor mij is, al vanaf jongs af aan lezen de ultieme ontspanning, even wegkruipen in een andere wereld. We kunnen toch niet altijd voor de computer of televisie zitten?

In Facebook groepen kom ik gelukkig veel boekfanaten tegen, maar daarvoor moet ik dan toch het internet op en vind het jammer dat er in mijn omgeving weinig gelijkgestemden zijn te vinden. Hoe is dit bij jou?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *