Het eiland – John Grisham – Recensie

In 1984 zag John Grisham (1955) in de rechtszaal van De Soto County in Hernando de emotionele verklaring van een 12-jarig slachtoffer van een verkrachting. Dit zette hem aan tot het schrijven van een thriller, De jury. In deze thriller beschrijft hij wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters had vermoord. Hij werkte drie jaar aan A Time to Kill en voltooide het in 1987. In 1993 verscheen de Nederlandse vertaling: De jury. Direct na het voltooien van A Time to Kill begon hij aan zijn tweede roman. Deze roman, The Firm, werd in 1991 een bestseller en verscheen datzelfde jaar in het Nederlands onder de titel Advocaat van de Duivel. John Grisham is een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. Grisham staat bekend om zijn legal thrillers, maar met zijn nieuwste boek Het eiland slaat hij een andere richting in.

In de zwaarbeveiligde bibliotheek van de universiteit van Princeton bevinden zich vijf manuscripten van F. Scott Fitgerald. Unieke werken waarvan de waarde op enkele tientallen miljoenen dollars geschat wordt. Als deze werken ontvreemd worden zet de FBI alles op alles om de daders te pakken te krijgen en de manuscripten terug te halen. Maar ondanks alle inspanningen blijven de manuscripten spoorloos.

Mercer Mann is schrijfster, maar omdat ze hier niet van kan leven werkt ze op Chapel Hill, de University of North Carolina als adjunct-hoogleraar Literatuur aan eerstejaars. Door een bezuinigingsronde gaat haar baan verdwijnen en Mercer is naarstig op zoek naar een andere baan. Drie jaar geleden was ze begonnen op Chapel Hill met als doel zich te storten op het lesgeven en de roman af te maken waar ze toen mee bezig was. Drie jaar later wordt ze ontslagen en de roman is nog steeds niet af. Ze kampt tevens met schulden en als ze dan een aanbod krijgt om iets te doen waardoor ze in een klap van de schulden af is en nog een leuk spaarcentje overhoudt, besluit ze op dit aanbod in te gaan.

Ze reist af naar Camino Island in Florida, waar ze een deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Niet met de bedoeling herinneringen op te halen, maar om contact te leggen met Bruce Kable, de eigenaar van de Island Books – boekwinkel. Deze innemende man heeft een voorkeur voor zeldzame boeken…

De lange hoofdstukken van Het eiland zijn allemaal verdeeld in kleine genummerde korte stukken. Verhalend vanuit een wisselend perspectief wordt je een prachtig, onderhoudend verhaal met interessante personages ingetrokken. Het boek begint met een uitgebreide beschrijving van de diefstal van de manuscripten waarna er kennisgemaakt wordt met Mercer. Mercer, 31 jaar en single en haar leven verloopt niet bepaald volgens plan. Om eindelijk eens een ommekeer te maken pakt ze na enig twijfelen het aanbod aan hoewel ze het in eerste instantie geen makkelijke opdracht vindt. Eenmaal op het eiland ontmoet ze een diversiteit aan mensen en begint ze haar opdracht steeds leuker te vinden. Een uitdaging zelfs…

Dit is de eerste thriller die ik van deze auteur heb gelezen. Rechtbankthrillers spreken mij niet zo aan en juist omdat Grisham met Het eiland een andere weg inslaat, was ik zeer benieuwd naar dit boek. Opvallend is de mate van spanning. Deze is maar zeer licht voelbaar en komt pas aan het einde goed tot zijn recht. Geen spanningsniveau dat gelijk aan een thriller doet denken. Daarentegen heeft dit boek een uitermate boeiend onderwerp dat de aandacht van vele boekliefhebbers en verzamelaars zal trekken. Het is van groot belang dat de verdwenen manuscripten terug worden gevonden en de rol die Mercer hierin speelt is intrigerend al heb je toch meer het gevoel een spannende roman te lezen. De auteur weet met zijn meeslepende verteltrant prima uit te werken naar niet voorziene ontknoping en weet hiermee als laatste ook nog even de lezer flink te verrassen. Zijn vorige thrillers zijn dan nog niet door mij gelezen, maar wat mij betreft mag de auteur deze nieuwe ingeslagen weg blijven vervolgen.

Wendy Wenning

 

Titel: Het eiland|Auteur: John Grisham
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers|ISBN: 9789400508996|Blz: 320
Verschijningsdatum: Juni 2017

Het eiland is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *