Elena, een leven voor paarden – De beslissende zomer – Nele Neuhaus – Recensie

Nele Neuhaus werd als Cornelia Löwenberg geboren in 1967. De auteur is bekend van haar thrillers voor volwassenen, waarvan er wereldwijd inmiddels miljoenen exemplaren zijn verkocht. Naast het schrijven van thrillers voor volwassenen schrijft Nele Neuhaus ook jeugdboeken over haar eigen passie: paarden. Zelf rijdt ze ook paard en ze schrijft jeugdboeken die ze zelf als kind graag gelezen zou hebben. De reeks Charlottes droompaard is een serie voor kinderen vanaf 10 jaar. Elena, een leven voor paarden is reeks jeugdboeken, geschreven voor de jeugd vanaf 12 jaar.

Elena, een leven voor paarden – De beslissende zomer is het tweede deel uit een reeks. Een gebonden editie met fluweelzacht omslag en een leeslint. In het eerste deel, Tegen alle hindernissen, hebben we de jonge Elena leren kennen. Een meisje van dertien met een passie voor paarden en omdat haar ouders een eigen rijstal hebben kan ze elke dag bezig zijn met haar passie. Het is natuurlijk het leukste om met het eerste boek uit deze reeks te beginnen, maar niet noodzakelijk. In De beslissende zomer wordt er regelmatig teruggegrepen naar het eerste deel en kleine uiteenzettingen gegeven van de gebeurtenissen in dat eerste deel. Daarom kan De beslissende zomer prima zelfstandig gelezen worden.

Elena is verdrietig. Zij en Tim zijn verliefd op elkaar, maar tussen hun ouders is er een oude vete nog steeds van toepassing en zij mogen geen contact hebben. Ze moeten elkaar stiekem ontmoeten en zelfs voor haar broer Christiaan moet ze het verborgen houden. Elena heeft meer succes met het rijden dan haar broer en hij kan dat niet uitstaan, hij is jaloers. Hij probeert Elena dan ook regelmatig dwars te zitten. Haar ouders zijn druk aan het werk om de rijstal gaande te houden, wat niet makkelijk is in deze tijd en zeker niet omdat de ouders van Tim ook een rijstal hebben en alle klanten naar zich toetrekken. Plots worden er in de omgeving dure paarden gestolen…

De laadklep ging omhoog. De motor startte en de paardenwagen kwam schommelend op gang. Alles was goed, als het veulen maar bij haar was.

In De beslissende zomer is er een mooie combinatie gemaakt van spanning en een verliefd tienermeisje. Het verhaal pakt meteen, er zijn al gelijk veel spannende situaties die de interesse opwekken. Ook dit deel wordt verteld vanuit het perspectief van Elena, en naarmate het verhaal vordert krijg je steeds meer bewondering voor dit meisje. Een meisje dat niet van opgeven weet, een echte doorzetter en al behoorlijk wijs voor haar leeftijd. Niet bang aangelegd waardoor ze op een gegeven moment in gevaarlijke toestanden terechtkomt.

Toen klonk er een schot. Mijn paard – het was Ronalda – schoot vooruit alsof de duivel haar persoonlijk op de hielen zat. Ik klampte me vast aan haar manen en hengelde vertwijfeld naar de tweede beugel.

Het eerste deel, Tegen alle hindernissen, vond ik wat meer gericht op de meiden. In De beslissende zomer krijgen de jongens een grotere rol waardoor dit boek zeker meer aantrekkelijker is geworden voor de jongens onder het jeugdige lezerspubliek. Meer jongensachtige dingen en een hoger spanningsveld dan in het vorige deel. Een van de thema’s die we in allebei de delen van deze reeks vinden, kindermishandeling, krijgt ook meer inhoud. Al met al een prima vervolg, waarin Neuhaus door veel onverwachte wendingen toe te voegen de spanningsboog hooghoudt en daarnaast een mooi en overtuigend verhaal neerzet.

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.nl

Titel: Elena, een leven voor paarden – De beslissende zomer|Auteur: Nele Neuhaus
Uitgever: Uitgeverij Holland| ISBN: 9789025113520|Blz: 288

Elena, een leven voor paarden – De beslissende zomer is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com

 

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *