Façade – Esther Verhoef – Recensie

Esther Verhoef is een van de meest succesvolle en veelzijdige schrijvers van Nederland. Van haar psychologische thrillers en romans zijn circa 2,4 miljoen exemplaren verkocht. Verhoefs werks is in tal van landen verschenen, waaronder in de Verenigde Staten, Duitsland en Korea, en is meerdere malen genomineerd en bekroond. Ze won onder meer de NS Publieksprijs, de Hebban Award en De Gouden Strop.

Meer dan vierentwintig maanden van mijn leven zijn aan me voorbijgetrokken alsof ze mij niet aangingen. Alsof ik verdoofd was.

Iris is twee jaar geleden gescheiden van Sander. Hun huwelijk werkte niet meer. Voor hun zoon Levi hebben ze geprobeerd vol te houden maar de irritaties en ergenissen waren niet meer te verbergen. Nu komt Iris eindelijk aan een vakantie toe, ze gaat naar haar moeder in Portugal. Voor het eerst in haar leven zal ze helemaal alleen naar Portugal rijden. Als ze onderweg de knappe sportinstructeur Mischa de Jong laat instappen lijkt het zelfs een romantische reis te worden. Alleen blijkt Mischa niet te zijn wie hij zegt te zijn.

Je zou niet zeggen dat ze al moeder is. Ze lijkt zo jong, zo onschuldig nog. Het komt vooral door de manier waarop ze uit haar ogen kijkt. Argeloos, als een kind met een rotsvast vertrouwen in het goede.’

Façade springt al gelijk in het oog door de prachtig ontworpen cover. Een cover die ruw en tegelijkertijd zacht aanvoelt. Het geheel voelt wat mysterieus aan waardoor dit boek zich niet terzijde laat leggen. De inleiding heeft gelijk al wat dreigends over zich, al lijkt dit tijdens de eerste hoofdstukken niet van belang. Toch is er dat kleine stemmetje die zegt dat er iets staat te gebeuren.

Iris is zich door de jaren heen kwijtgeraakt en haar onzekerheid is tastbaar neergezet. Een beetje naïef is ze wel en erg goed van vertrouwen omdat ze graag tegen iemand aanleunt. Maar nu moet ze alles alleen doen en Verhoef zet hiermee een herkenbaar personage neer. De vrouw die door de scheiding haar kracht is kwijtgeraakt en weer terug moet vinden. Naast dat Verhoef de personages sterk neerzet, sticht ze ook voortdurend verwarring en het is onmogelijk een voorspelling te maken van het verloop van het verhaal. Plottwisten die blijven verbazen en steeds weer nieuwe vragen opwekken. Fragmenten die een verwachting geven maar elke keer wordt die verwachting teniet gedaan. Naar de plot toe gedreven lijkt er eindelijk duidelijkheid te komen maar ook daar weet Verhoef nog een schepje boven op te doen.

Façade is simpelweg hemels genieten en het overtuigende bewijs van de kracht van de Nederlandse thriller.

5*****

Wendy Wenning

Met dank aan uitgeverij Prometheus voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Titel: Façade | Auteur: Esther Verhoef
Uitgever: Prometheus | ISBN: 9789044641196| Blz: 351
Verschijningsdatum: maart 2019

Façade is verkrijgbaar bij elke (online) boekhandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *