Fataal spel – Chinouk Thijssen – Recensie

Achterflap

Zusje, kom alsjeblieft terug. Pap en man willen bijna de moed opgeven, dat voel ik.
Maar dat mag je niet laten gebeuren, Jessie.
Je moet snel terugkomen. Dan kunnen we erom lachen hoe je oma in de steek hebt gelaten.
Ik beloof je dat we enorm zullen lachten en niet boos zullen zijn. Echt.
Kom je dan nu? Alsjeblieft?

Carmen en haar zus zijn twee handen op een buik. Ze lijken erg op elkaar – mensen denken vaak dat ze een tweeling zijn, ook al schelen ze twee jaar. En soms weet Carmen precies wat haar zus denkt. Als Jessie op een dag spoorloos verdwijnt, wordt die bijzondere band alleen maar sterker. Carmen voelt gewoon dat haar zus ontvoerd is, en dat ze in gevaar is. Maar de politie en haar ouders willen haar niet geloven. En waarom hebben ze juist haar zusje meegenomen?
Carmen gaat zelf op onderzoek uit…

Een zenuwslopende pageturner van de populaire BookTuber Chinouk Thijssen. Over de bijzondere band tussen zussen en het gevolg van je daden in het verleden. Voor young adults.

 
Over de auteur

Chinouk Thijssen is auteur, ondernemer en Booktuber. Als ondernemer werkt ze onder andere als freelance tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen, geeft ze meerdere keren per jaar een online cursus teksten corrigeren, spreekt ze op scholen en in boekhandels en schrijft ze columns voor Zakenmeisje.nl. Als Booktuber plaatst ze twee keer per week een video op haar populaire BookTube-kanaal. Een video over boeken met als doel jongeren aan het lezen te krijgen en degene die al lezen nog enthousiaster te maken. Als auteur heeft ze inmiddels meerdere boeken op haar naam staan.

Ove de cover

Fataal spel is uitgebracht in een hardcover voorzien van een intrigerend front. Dit samen met de omschrijving laat het boek gretig oppakken.

Het verhaal

Carmen en Jessie lijken erg op elkaar, ondanks dat ze twee jaar schelen. Ze worden vaak aangezien voor een tweeling. Hun band is hecht en soms weet Carmen precies wat haar zus denkt. Een band die alleen maar sterker wordt als Jessie opeens spoorloos verdwijnt. Carmen is ervan overtuigd dat haar zus ontvoerd is en dat ze in gevaar is. Ze laat zich hierbij leiden door haar gevoel maar de politie en haar ouders willen haar niet geloven. Carmen krijgt visioenen die haar overtuiging alleen maar sterkt en ze besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

‘Ik ril wanneer ik besef dat ik haar gedachten ook kan horen. Luid en duidelijk. Alsof het mijn eigen gedachten zijn.’

Mijn mening

Het einde van het eerste hoofdstuk van Fataal spel laat al gelijk de adem inhouden. Paniek en angst zijn voelbaar en de eerste toon is gezet. Verhalend vanuit het perspectief van Carmen, in de eerste persoon, word je een spannend verhaal ingezogen. Een verhaal met een paranormaal tintje. De visioenen die Carmen krijgt zijn beangstigend en als ze dan ook nog de pijn van Jessie voelt wordt de overtuiging dat er iets goed mis is alleen maar sterker. Eerst staat Carmen alleen in haar overtuiging maar dan gebeuren er steeds meer vreemde dingen waardoor de anderen haar langzamerhand gaan geloven.

Thijssen heeft een toegankelijke schrijfstijl die het boek voor de doelgroep prettig leesbaar maakt. Er is al meteen een fijne spanning die op de juiste momenten de hoogte ingedreven wordt. De vele wendingen met beangstigende momenten geven een mooie uitwerking naar de plot en weten de aandacht goed vast te houden. Van één persoon was de rol vanaf het begin twijfelachtig wat in de plot een verklaring krijgt. Deels voorzien maar alsnog was het verrassende effect groot. Niet iedereen staat open voor het paranormale en er zullen lezers zijn die sommige dingen wat vergezocht vinden, maar sta je er wel voor open dan zal dit verhaal zeker aanspreekbaar zijn.

Veel dingen, waaronder de thematiek van het verhaal, heeft Thijssen goed verborgen kunnen houden en ze laat je op onverwachte momenten versteld staan . Er zijn gebeurtenissen die absoluut niet te verwachten zijn waardoor dit boek een onderscheidend karakter krijgt. Fataal spel laat op alle vlakken een nauwkeurige uitwerking zien en hiermee ook de groei die Thijssen heeft gemaakt in het schrijverschap. Mede door deze groei is ze erin geslaagd een prima YA-thriller neer te zetten die de verwachting waarmaakt.

4****

Wendy Wenning

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Met dank aan Clavis Books voor het toesturen van het recensie-exemplaar.

 

Titel: Fataal spel| Auteur: Chinouk Thijssen
Uitgever: Clavis Books|ISBN: 9789044830910|Blz: 197
Verschijningsdatum: april 2018

Fataal spel is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *