Geen weg terug – Edward Hendriks – Recensie

Edward Hendriks is copywriter. Van zijn hand verschenen eerder de thrillers Bloedgeld en Gezworen vrienden, die beiden genomineerd werden voor diverse Nederlandse thrillerprijzen.

Misdaadverslaggever Pieter Volmer is op weg naar een sollicitatiegesprek voor een nieuw tv-programma. Het is Sinterklaasavond en het is al donker. Hij rijdt op een provinciale weg en de regen komt met bakken naar beneden, het zicht is slecht. Maar hij heeft haast en trapt het gaspedaal nog eens wat dieper in. Dan…een doffe klap en de auto rijdt over een soort hobbel. Hij weet de wagen tot stilstand te brengen en gaat kijken waar hij mee in botsing kwam. Dit om het voorwerp in ieder geval van de weg te halen voordat er echt ongelukken gebeuren. De schrik is groot als hij een vrouw ziet liggen. Ze is dood. In blinde paniek verbergt hij het lichaam en hij rijdt verder. Dan blijkt de dode vrouw Eva de Leeuw te zijn, de beroemde producent van het tv-programma. Pieter blijft zwijgen over het gebeuren maar dan blijken er getuigen te zijn…

Geen weg terug heeft een flitsende cover, waarvan ik denk dat deze vooral de mannelijke lezers zal aantrekken. Het boek bestaat uit compacte hoofdstukken, heeft meerdere verhaallijnen en het verhaalperspectief is wisselend. Naast het hoofdpersonage Pieter Volmer heeft collega/concurrent Waldo van Kempen een belangrijke bijrol.
Het krachtige eerste hoofdstuk pakt gelijk de volle aandacht. Na het eerste hoofdstuk wordt er eerst even teruggegaan in de tijd waar nader kennisgemaakt wordt met de personages. In het verleden heeft Pieter samen met zijn vriendin een incident meegemaakt waardoor Pieter verbitterd is geworden en wraak wil nemen op de Marokkanen die verantwoordelijk zijn voor een verschrikkelijk drama. Pieter is al jaren bezig met een onderzoek en een boek over de zogeheten Mocromaffia.

Door terugkerende lange zinnen is af en toe de vaart er even uit, al wordt dit meestal snel weer opgeheven door een spannende fragment. Op een bepaald punt begint er veel door elkaar heen te lopen waardoor het goed opletten geblazen is. Helaas bleef de klik met Volmer uit, terwijl Van Kempen wel dichterbij mocht komen en meer van mijn sympathie kreeg. Het boek heeft veel spannende en onverwachte ontwikkelingen die Geen weg terug interessant maken en tot doorlezen dwingen. Vooral het onverwachte houdt je bij de les.

Geen weg terug is een harde misdaadthriller, met een gedurfde rode draad. Een rode draad met een racistisch tintje al zijn in dit geval de gevoelens van het personage heel goed voor te stellen. Een verhaal over wraak, macht en jaloezie met een kleine knipoog naar een Amerikaanse misdaadthriller. Geen vrouwenthriller maar wel de moeite waard om te lezen.

3***1/2

Titel: Geen weg terug|Auteur: Edward Hendriks
Uitgever: Fontein Romans & Spanning|ISBN: 9789026141287|Blz: 256
Verschijningsdatum: mei 2017

Geen weg terug is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en via:

[bol_product_links block_id=”bol_5930615399144_selected-products” products=”9200000075900883″ name=”Geen weg terug” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *