Gefaald – Ellen Lina – Recensie

Als de dertigjarige Vesper, op het bungalowpark op Texel dat ze samen met haar ouders runt, Stijn ontmoet is ze snel gecharmeerd van hem. Hij is daar samen met zijn puberzoon Nick. Nick heeft het moeilijk sinds zijn moeder is overleden, maar hij heeft gelijk een goede klik met Vesper. Vesper en Stijn gaan samenwonen en terwijl Stijn druk is met zijn groeiende bedrijf, houdt Vesper zich voornamelijk met Nick bezig. Maar ondanks alle aandacht van Vesper, ontwikkelt Nick zich tot een problematische puber. School scheelt hem niks, hij houdt zich alleen bezig met foute vrienden, feesten en drugs en hij wordt van school gestuurd. Vesper praat veel met hem en Nick belooft zijn leven te beteren. Dan is er die ene klus. Dit levert hem zo veel op dat hij deze niet kan laten liggen. Maar het loopt volledig uit de hand en niet alleen Nick zijn leven loopt gevaar, dat van Stijn en Vesper ook. Als een van de vrienden van Nick Vesper herkent is het drama compleet. Een diep weggestopt verleden komt bovendrijven…

Ik zou nerveus moeten zijn, maar ik ben stoned. Het boeit me werkelijk geen ene reet wat mijn mentor gaat zeggen. Ik weet haar naam geeneens.’

Gefaald begint met een proloog die al heel veel verteld, maar ook veel vragen oproept. Hiermee weet Lina de lezer meteen in het verhaal te trekken. Het boek verhaalt vanuit een wisselend perspectief en er wordt voortdurend geschakeld tussen heden en verleden. Het hoge tempo zorgt ervoor dat je als lezer door het verhaal heen vliegt. Er zijn zoveel ontwikkelingen dat er geen moment van rust te vinden is. Aan de ene kant zorgt dit ervoor dat de lezer voortdurend aan het boek verbonden blijft, maar af en toe een rustpuntje is ook wel prettig.

Mijn hart bonst in m’n borstkas, m’n oren suizen. Ik moet weg hier, dit kan niet gebeuren, echt niet.’

Lina heeft een fijne, toegankelijke schrijfstijl, wel wordt er ook regelmatig spreektaal gebruikt. In de verschillende verhaallijnen weet de auteur de spanning hoog te houden en enkele cliffhangers laten je even op het puntje van de stoel zitten. Gefaald laat zien hoe makkelijk het is voor een puber om op het verkeerde pad te geraken en hoe moeilijk het dan is om weer het rechte pad te kunnen gaan bewandelen. Ook wordt in het boek een complexe relatie getoond, iets wat velen zullen afkeuren. Als het boek eenmaal uitgelezen is dan wordt bemerkt dat de titel perfect is uitgekozen, vooral als er naar de rol van Vesper wordt gekeken.

Ik zag alleen zijn ogen, maar ik wist het meteen. Hij was het.’

Een aantal feelgood romans van Lina waren onbewust voorzien van een bepaalde spanning zodat deze ook onder het genre spannende roman konden worden gecategoriseerd. Met Gefaald was het de bedoeling een thriller te schrijven, maar ik had er iets meer van verwacht. Ik had een iets meer volwassen thriller verwacht en misschien is het genre thriller toch net een maatje te groot is voor de auteur en past een spannende roman beter bij haar. Met Gefaald ziende als spannende roman heeft Lina een heerlijk verhaal afgeleverd, een verhaal dat gelijk pakt, de nodige verrassende twisten en plotwendingen in petto heeft en pas weer loslaat als het boek uitgelezen is.

4****

Met dank aan uitgeverij Ellessy voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Wendy Wenning

Titel: Gefaald|Auteur: Ellen Lina
Uitgever: Ellessy|ISBN: 978-90-8660-366-4
Verschijningsdatum: januari 2019

Gefaald is verkrijgbaar bij iedere (online)boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *