Geruisloos – Ellen De Vriend – Recensie

Ellen De Vriend heeft meerdere thrillers op haar naam staan, waarvan Vermist vorig jaar is verschenen. Ook heeft ze eerder Crush, een YA-thriller geschreven. In haar boeken verweeft ze actuele en herkenbare thema’s en de personages worden treffend neergezet.

Om de relatie met haar man Paul weer op het goede spoor te trekken, heeft Stefanie een vakantie in Zeeland geboekt. Samen met hun zesjarige dochter Nina verblijven ze twee weken in een strandhuisje. Als bij toeval heeft Timo, de ex-vriend van Stefanie, daar ook een vakantie geboekt. Voor Stefanie heel verwarrend, want de gevoelens voor Timo blijken niet verdwenen te zijn. Dit maakt het nog moeilijker om voor haar relatie met Paul te vechten en doet haar beseffen dat het waarschijnlijk te laat is om deze relatie nog te redden. Paul is al tijden ontzettend afstandelijk en ze kan maar geen goed contact met hem krijgen. En nu Timo weer in beeld is, vraagt ze zich af of ze haar huwelijk nog wel wil voortzetten. Maar ook Timo is getrouwd, alleen zijn vrouw gedraagt zich wel heel merkwaardig…

Het ligt de hele week al op de loer, de irritaties en ergernissen stapelen zich op. Elkaar kwetsen is belangrijker dan het gezellig houden.

Geruisloos verhaalt vanuit het perspectief van Stefanie, vanuit de eerste persoon. Het boek is verdeeld in dertien vakantiedagen, in chronologische volgorde, alleen aan het eind wordt er even teruggegaan naar een eerdere vakantiedag. Tussendoor zijn er cursief geschreven gedeeltes die vanuit een wisselend perspectief een drama beschrijven van een nog onbekend personage. Het eerste gedeelte van het verhaal gaat hoofdzakelijk over de moeizame relatie van Stefanie en Paul. De spanning tussen hen is voelbaar en er hangt een sombere sfeer. Het monotone van hun relatie dreunt door tot in het beschrevene. Langzaam komt er een onderhuidse spanning bij en worden er bij een aantal personages de nodige vraagtekens gezet.

Hij is meer dan een meter negentig lang en heeft alleen een glimmende trainingsbroek aan. Zijn borst en armen zitten vol tatoeages.

De schrijfstijl van De Vriend is zeer gedetailleerd. In mijn optiek had het soms iets minder gekund, maar het laat wel de zorgvuldigheid van de auteur zien. Door de aandacht op bepaalde personages te vestigen, wordt er een verband gelegd met de cursief geschreven gedeeltes, maar dit moet wel opgemerkt worden door de lezer. Wat de auteur in Geruisloos heel mooi laat zien is hoe snel men tot vooroordelen komt. Een klein stukje achtergrond van iemand kan al een slechte indruk achterlaten.

Eerst kabbelt het verhaal een beetje voort en het duurt even voordat de beloofde spanning op komt zetten. Maar vanaf dat moment is Geruisloos ook niet meer los te laten. Volgens de achterflap eindigt een ontspannen vakantie als een angstaanjagende nachtmerrie, en deze belofte wordt ruimschoots nagekomen. Veel spannende ontwikkelingen en er blijken veel dingen verborgen te zijn gehouden. Ook zal een vroegere toevallige samenloop van omstandigheden later voor een fataal misverstand zorgen. Lees vooral het laatste hoofdstuk heel goed, een cursief geschreven gedeelte waar nog als laatste een goed verborgen detail te vinden is, dat zorgt voor dat extra verrassende effect.
Geruisloos begint als een aangename roman en ontwikkelt zich langzaam tot een dreigende en boeiende thriller. Een zomerthriller à la Suzanne Vermeer, maar dan wel met meer diepgang.

4****

Deze recensie is eerder verschenen op VrouwenThrillers.nl

Met dank aan Uitgeverij Karakter voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Titel: Geruisloos|Auteur: Ellen De Vriend
Uitgever: Karakter|ISBN:9789045212739|Blz: 288
Verschijningsdatum: Juni 2017

Geruisloos is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Wendy Wenning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *