Gevangen in mezelf – Jolanda Berger – Recensie

Lang geleden schreef Jolanda al. Een behoefte die in haar jeugd was ontstaan, maar verder niets mee gedaan werd. Dagboeken, af en toe gedichten en stukjes die ‘nergens’ over gingen. Ruim twintig jaar later besloot ze, ook op advies van anderen, hier iets mee te doen.

In 2015 begon ze een blog, want ze wilde delen. Ze wilde het haarzelf uitleggen, haarzelf begrijpen en vooral wilde ze zich uiten. Ze wilde uitleggen wat never-safe-on-the-borderline betekent, namelijk dat het op de grens nooit veilig is.

Dat leven op de grens is wel spannend, maar altijd in beweging en geen rustige leefomgeving. Niet voor haar en ook niet voor haar naasten. Jolanda was toe aan verandering en er moest iets veranderen ander zou haar dit leven mogelijk fataal kunnen worden. Jolanda begon met het schrijven van het boek Gevangen in mezelf.

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Een psychische aandoening waarbij je te maken hebt met grote stemmingswisselingen, heftige emoties, leegte en angst. Borderline is iets dat je overkomt. Waarom het juist Jolanda is overkomen? Op haar tiende werd ze seksueel misbruikt. De nadelige effecten van dit misbruik, in combinatie met het vele pesten in haar jeugd, hebben hun weerslag gehad op haar ontwikkeling als mens.

Na het voorwoord van Gevangen in mezelf, krijgen we eerst een brief te lezen. Een brief die Jolanda aan zichzelf heeft geschreven. Een brief die haar hoop weergeeft. De hoop om ooit op een punt te komen van complete zelfacceptatie. Een brief die haar ook duidelijk maakt dat je bepaalde dingen nooit kunt uitwissen en dat de weg naar zelfacceptatie nog lang is.

De pijn en de angst voor het leven waren bij Jolanda zo dusdanig groot geworden, dat ze mechanismen is gaan ontwikkelen om hiermee om kunnen gaan. Ze heeft daardoor een aantal psychische stoornissen gediagnosticeerd gekregen, stoornissen die ook nog regelmatig met elkaar in conflict gaan.

In Gevangen in mezelf richt Jolanda zich rechtstreeks tot de lezer en ik had snel een gevoel alsof ze recht tegenover mij zat. Een gesprek van mens tot mens, een gesprek waarin Jolanda zich helemaal blootgeeft. Haar gevoelens, haar angsten, twijfels, verdriet en vooral haar strijd met het leven worden uitvoerig en indringend verwoord. Op heldere wijze vertelt ze wat het voor haar allemaal betekent en wat het doet met haar. Ze geeft een aangrijpende inkijk in het leven van een borderliner. Een leven dat belemmerd wordt door je eigen ik en de angst voor het leven zelf.

Jolanda wil veranderen en vrij zijn. De angst blokkeert haar maar ze wil vrij kunnen leven. Vrij van de beperkingen die ze zichzelf oplegt en vrij zijn van het gevoel dat ze zichzelf moet straffen. Ze wil het gevoel hebben dat ze er toe doet, dat ze ook het recht heeft om op deze wereld te zijn. Niet meer in haar eigen wereldje blijven hangen waar ze zo intens voelt dat ze in elk weefsel van haar lijf een immens slecht en lelijk persoon is. Door dit verhaal te schrijven gaat ze de confrontatie met zichzelf aan met als doel die verandering te bewerkstelligen.

In Gevangen in mezelf heeft Jolanda zich helemaal blootgegeven, heeft alle facetten van haar leven laten zien en kan nu starten met een schone lei. Van daaruit wil ze opbouwen naar een schoon en onschuldig leven. Met hele kleine stapjes tegelijkertijd…

Accepteer hoe je nu bent, precies zoals je bent, met alles erop en eraan, met al je minpuntjes, je spanning, je beperkingen, je frustraties en je slechte humeur. Aanvaard, omarm, erken, ontspan. Want dan pas zullen je acties, wat voor acties dan ook, werkelijk weldadig zijn.

Met dit indrukwekkende verhaal probeert Jolanda de lezer te laten begrijpen welke impact deze stoornis heeft; op de borderliner zelf, maar ook op zijn of haar partner en de mensen erom heen. Ook laat ze door haar verhaal zien dat met vallen en opstaan het mogelijk is toch een redelijk positief leven te leiden en hoop te houden. Gevangen in mezelf is een boek dat mij intens raakte en bij zal blijven…

Met dank aan SAAM Uitgeverij en Jolanda Berger voor het toesturen van een leesexemplaar.

Wendy Wenning

Titel: Gevangen in mezelf|Auteur: Jolanda Berger
Uitgeverij: SAAM Uitgeverij|ISBN: 9789492261144|Blz: 74
Verschijningsdatum: maart 2017

Gevangen in mezelf is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *