Gouden boek voor het kinderboek De NEEhoorn

Meer dan 75.000 exemplaren verkocht
Oorkonde overhandigd op Grote Vriendelijke Pakjesavond
Het kinderboek De NEEhoorn (Volt) van Marc-Uwe Kling, en met illustraties van Astrid Henn, is bekroond met een Gouden Boek. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt op de Grote Vriendelijke Pakjesavond, de bekendmaking van de Grote Vriendelijke 100. Voor kinderboeken betekent dit dat er meer dan 75.000 exemplaren zijn verkocht. Het boek is uit het Duits vertaald door Jaap Robben. Het tweede deel verscheen afgelopen augustus: De NEEhoorn en de Slangzaam.

Jaap Robben is een veelzijdig schrijver, dichter en theatermaker. Hij werd onder andere bekend met zijn veelgeprezen Birk. Marc-Uwe Kling is een songwriter, succesvol auteur én cabaretier. Hij studeerde filosofie en drama aan de Freie Universität Berlin. Astrid Henn werkte eerder als artdirector voor reclamebureaus en als freelance ontwerper. Sinds enkele jaren werkt ze uitsluitend als illustrator.


Over De NEEhoorn

In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn. Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker!

Gouden Boek-oorkonde

Volwassenenboektitels worden met 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche

Stichting CPNB
Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Een boek kan zoveel doen: taal en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. En natuurlijk is een boek een mooi cadeau met grote meerwaarde. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek en een gang naar boekhandel en bibliotheek te stimuleren initieert CPNB diverse campagnes en activiteiten. Dit gebeurt samen met Hebban.nl: de grootste lezerscommunity van Nederland die sinds 2021 onderdeel van de CPNB is. CPNB werkt altijd vanuit het collectief van boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen. Bekende merken van Stichting CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Zomerlezen, Boekenweek voor Jongeren, Kinderboekenweek, Nederland Leest en Hebban.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *