Het donkerste water – Sharon Bolton – Recensie

Sharon Bolton werd geboren in 1961 en groeide op in Lancashire. Ze heeft een MBA-opleiding gevolgd en had een carrière in marketing en communicatie. Ze was in de dertig toen ze een journalist sprak die 15.000 pond verdiend had met een boek. Met 15.000 kon ze haar studieschuld aflossen en Sharon besloot een boek te gaan schrijven. Binnen korte tijd had ze haar debuut geschreven, de psychologische thriller OfferandeHet donkerste water is het vierde boek met hoofdpersoon Lacey Flint.

Vanwege een heftige gebeurtenis heeft Lacey Flint haar baan als rechercheur opgegeven. De reden waarom wordt in dit deel niet helemaal prijsgegeven, dat is te lezen in het vorige deel uit de serie met Flint als hoofdpersoon. Nu werkt ze bij de rivierpolitie. Flint heeft een wat aparte hobby, ondanks dat het streng verboden is, zwemt ze elke ochtend in de rivier de Theems.

Tijdens een van haar zwempartijen vindt ze een lijk dat gewikkeld is in witte linnen doeken. Ondanks dat ze het recherchewerk ver achter zich wil laten, raakt ze toch betrokken bij het onderzoek. Al snel blijkt dat het bedoeling was dat juist Lacey dit lijk zou vinden. Tijdens het onderzoek komen ze erachter dat dit lijk verband lijkt te houden met lichamen die eerder in de Theems zijn gevonden en het wordt allemaal steeds vreemder als er souvenirs op Lacey haar woonboot worden achtergelaten. Ze wordt in de gaten gehouden maar door wie?

Het donkerste water is een standalone maar er wordt regelmatig gerefereerd naar eerdere gebeurtenissen die in vorige delen te lezen zijn geweest. Hierdoor is er toch het gevoel iets te missen in het geheel. Lacey is een vrouw die veel haar eigen weg gaat en moeite heeft met het opvolgen van orders van hogerhand. Hierdoor werkt ze zich regelmatig in de nesten en brengt zelfs haar eigen leven in gevaar. De grote vraag in Het donkerste water is : wie heeft het voorzien op Lacey en waarom? En wat is de rol van Mark Joesbury? Hij is haar grote liefde maar omdat hij undercover werkt doet, kan hij zich niet vrij vertonen in de buitenwereld. Hun ontmoetingen zijn in het diepste geheim maar vaak na deze ontmoetingen gebeuren er vreemde dingen. Een verhaallijn verhaalt over ‘De zwemmer’ waarvan lang onduidelijk blijft wie deze persoon is maar wel zijn er vermoedens dat deze persoon een belangrijke rol speelt.

Het verhaal is opgezet door middel van veel wisselende verhaallijnen en veel karakters. Al is er sprake van een duidelijke compositie, soms is het moeilijk om overzicht te houden. Naast de hoofdlijnen van het verhaal is er ook de verhaallijn van inspecteur Dana, de vorige leidinggevende van Lacey. Dana wil samen met haar vriendin een kind en de weg die zij daarvoor moeten volgen, is niet de meest eenvoudige. Een kleine verhaallijn die we aan de zijlijn volgen, maar waarbij we ook nog voor verrassingen komen te staan. Ook Dana is betrokken bij het onderzoek en zo kruisen de wegen van Lacey en Dana zich wederom.

Het donkerste water is een gelaagde thriller met een goede spanningsopbouw. De vele ontwikkelingen zijn interessant genoeg om te blijven volgen. Bolton weet het beangstigende gevoel van verdrinken tastbaar neer te zetten en hiermee dit gevoel over te brengen naar de lezer. Ook de plot weet ze goed verborgen te houden, ze slaagt erin de lezer de verkeerde richting op te sturen. De lijnen komen netjes bij elkaar, al blijft een lijn open, mogelijk een opening voor het volgende deel. Wat mist is een meer complete uitwerking, hier heeft de auteur toch wat steekjes laten vallen. Hierin komt het boek iets te tekort wat een beetje ten koste ging van het leesgenot. Prima thriller maar Bolton kan beter.

Deze recensie is eerder verschenen op Boekenbijlage.nl

Wendy Wenning

Titel: Het donkerste water| Auteur: Sharon Bolton
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers | ISBN: 9789400505155 |Blz: 432
Vertaling: Anda Witsenburg
Verschijningsdatum: januari 2018

Het donkerste water is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *