Het leven dat ik kende – Esther Boek – Recensie – Blogtour

Het leven dat ik kende is een aangrijpende roman gebaseerd op waargebeurde feiten.

Nadat Roelf alles waar hij van hield is verloren, lijkt het leven hem weer toe te lachen wanneer hij het geluk opnieuw vindt met Sophie.

Tot die nacht waarop hun huis, met daarin alle onvervangbare herinneringen, tot de grond toe afbrandt. Als de politie hem enkele maanden later arresteert voor deze brand is het drama compleet.

Maar is hij wel schuldig of heeft justitie de verkeerde te pakken? Voor Roelf blijkt: wanneer je speelt met vuur, ben je nergens meer veilig.

Na vandaag kan het leven hem niet meer raken. Wat hem het meest dierbaar is, is hem ontnomen. Wat de voorzienigheid ook in het verschiet heeft liggen voor hem, hij kan het aan omdat hij vandaag heeft overleefd.

Recensie

Op de cover staat afgebeeld een vlinder waarvan een vleugel in brand staat. Als je het boek eenmaal gelezen hebt dan begrijp je de keuze van deze cover. Vlinders zien we regelmatig in het boek voorbij komen zoals bovenaan de hoofdstukken.

Het leven dat ik kende start met een voorwoord van Esther Boek waarin ze verteld dat wat mensen overkomt kan grenzen aan het onwaarschijnlijke. Soms zelfs zo onwaarschijnlijk dat iemand kan denken: gebeurt dit echt? Esther Boek heeft dit zelf ervaren en heeft dit opgeschreven wat resulteerde in haar debuut Geen kind meer. Ze is er inmiddels van overtuigd: het is niet alleen dat wat je overkomt, dat jouw leven bepaalt. Het is hoe je omgaat met wat je overkomt, dat in grote mate bepaalt hoe jij over de eindstreep gaat.

In Het leven dat ik kende lezen we over de drama’s die Roelf, Ellen en Sophie zijn overkomen. Esther Boek heeft datgene wat deze personages allemaal hebben meegemaakt, verwerkt tot een roman, met toestemming van Roelf en Sophie. Als eerste maken we kennis met Roelf en Ellen. Roelf heeft geen prettige jeugd gehad en als zijn ouders gaan scheiden moet hij voor zichzelf zorgen. Zijn moeder regelt een huurhuis voor hem en dat is het dan. Gelukkig heeft Roelf goede vrienden en met hun hulp lukt het allemaal net. En als hij dan Ellen ontmoet lijkt het erop dat hun een leuke toekomst in het verschiet ligt.

Maar dan dient het eerste drama zich aan en gaat het verhaal plots een heel andere kant op. Esther Boek heeft met haar debuut al laten zien dat zij heel goed is in het beschrijven van gevoelens en de gedachten van mensen. Gedachten en gevoelens die logischerwijs voortvloeien uit wat de personages in dit boek meemaken. Ongeloof, onmacht, verdriet en ga zo maar door. Door regelmatig gebruik te maken van metaforen weet ze de verbeelding van de lezer extra te prikkelen en zo mee te slepen. Het besef dat Het leven dat ik kende gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, geeft een aanvulling aan het geheel.

Steeds weer sta je verbijsterd. Wat kan iemand toch allemaal kan overkomen. Niet één drama overkomt Roelf, ze blijven elkaar opvolgen en hij moet maar zien dat hij overeind blijft staan. De auteur weet heel goed de juiste woorden te vinden waardoor het onwaarschijnlijke naar de achtergrond wordt gedrukt en men zich realiseert dat dit helaas realiteit is. Die juiste woorden en de beeldspraak maken dat de lezer zich goed kan inleven en meeleven. Het leven dat ik kende is een boek vol tragedie, en Esther Boek heeft hiermee een aangrijpend verhaal neergezet.

Als jijzelf een verhaal te vertellen hebt maar je kunt de juiste woorden niet vinden, dan zal een auteur zoals Esther Boek een goede keus zijn om voor en samen met jou het verhaal passend op papier te zetten.

4****

Met dank aan Hamley Books voor het recensie-exemplaar. Mijn recensie is onderdeel van een blogtour. Voor de andere deelnemers zie onderstaande banner.

Titel: Het leven dat ik kende| Auteurs: Esther Boek
Uitgever: Hamley Books| ISBN: 9789463886086|Blz: 300
Verschijningsdatum: november 2019

Het leven dat ik kende is verkrijgbaar in elke (online)boekhandel

Thrillers algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *