Het stel van hiernaast – Shari Lapena – Recensie

Het stel van hiernaast-framed

Shari Lapena (1960) was werkzaam als advocaat en docent Engels voor ze begon met het schrijven van romans. Het stel van hiernaast is haar thrillerdebuut en werd verkocht aan 23 landen. Nederland is het eerste land waar dit boek is verschenen.

Anne en haar man Marco zijn uitgenodigd voor een etentje bij hun buren. Anne en Marco hebben een baby van zes maanden en het meisje dat zou oppassen heeft op het laatste moment afgezegd. Cynthia, de buurvrouw, heeft niet zoveel met baby’s dus Anne durft de baby ook niet mee te nemen. Ze neemt de babyfoon mee en zij en Marco spreken af elk half uur te gaan kijken. De laatste keer dat Anne die avond bij de baby gaat kijken is er niets aan de hand, het meisje Cora ligt heerlijk te slapen. Dan gaan ze na het etentje naar huis en als ze bij Cora gaan kijken is het ledikantje leeg, Cora is verdwenen.

Het stel van hiernaast wordt verteld vanuit een wisselend perspectief. De auteur heeft een prettige soepele schrijfstijl en maakt regelmatig gebruik van korte krachtige zinnen.
We maken kennis met rechercheur Rasbach, een personage waarbij regelmatig de vraag opkomt of hij nog wel een ander leven buiten zijn werk heeft. Een rechercheur waarvan het lijkt of hij 24 uur per dag aan het werk is en geen privéleven heeft. Dit personage blijft daarom wat vlak, eveneens zijn collage Jennings. Wel is Rasbach degene die al snel vermoedens heeft en in de goede richting zoekt. Voor Anne geldt maar één ding, haar baby terugvinden en het gedrag dat door haar tentoongesteld wordt is volgens verwachting.

In eerste instantie is Het stel van hiernaast gewoon een verhaal over een verdwijning van een baby. Je vraagt je dan in het begin ook af wat de auteur voor ogen had en of dit verhaal wel zo uniek is. Tot de ene ontwikkeling zich opvolgt door een andere. Ontwikkelingen die een andere kijk geven en de lezer aan het boek gekluisterd zullen houden. Soms gaat het misschien wat ver en is het allemaal wat overdone, maar als je het goed bekijkt heeft de auteur wel een geheel eigen unieke draai gegeven aan een vermissingsverhaal. De lezer wordt continu aan het lijntje gehouden en elke twist laat weer verrassen. Zelfs zodra het een en ander wordt weggeven en dat je denkt vlak voor een ontknoping te staan, zijn er wederom diverse ontwikkelingen waardoor alles weer op losse schroeven komt te staan. En dan wordt het verhaal afgesloten, denk je. Ook dan weet de auteur ons nog even perplex te laten staan. Een verrassend debuut dat mij als lezer voortdurend in spanning heeft weten te houden.

4 ster

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Het stel van hiernaast|Auteur: Shari Lapena
Uitgever: Prometheus|ISBN: 9789044630909| Blz: 320
Vertaling: Marjan Borg

Het stel van hiernaast is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
Bruna.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com
Libris.nl

 

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *