Highway 245 – Herbert de Paepe en Els Depuydt – Recensie

Herbert de Paepe (1969) is journalist, Els Depuydt (1971) is communicatieambtenaar. Hun Swartwater-trilogie werd genomineerd voor de Diamanten kogel en de Gouden Strop. In 2016 publiceerden ze als eerste Nederlandstalig duo een kort verhaal in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift Ellery Queen Mystery Magazine. In augustus 2017 verscheen Highway 245.

Juli 2017. Emma Mangelschodts vertrekt als 18- jarige au pair naar Californië. Als ze aankomt op de plaats van bestemming is er een grote teleurstelling. In plaats van in een bruisende stad te komen werken, komt ze terecht in een troosteloze omgeving in the middle of nowhere. Maar de hartelijke ontvangst van het gezin waar ze gaat werken maakt veel goed. Emma wordt snel opgenomen door de gemeenschap, ze weet alleen niet goed wat ze aan Sam, haar werkgeefster heeft. Het is Emma ten strengste verboden naar het naastgelegen dorpje Pinehurst te gaan, maar juist dat verbod maakt haar nieuwsgierig. En ook die leuke brandweerman James die in Pinehurst woont. Maar waarom mag ze van Sam niet naar Pinehurst? Wat is dat grote geheim van Sam wat zij niet mag weten? De verboden van Sam negerend brengt haar in grote problemen maar ook komt ze langzaam achter de waarheid.

De proloog van Highway 245 laat een fragment uit het heden en een fragment uit het verleden zien. Onduidelijk is wat deze twee fragmenten met elkaar te maken hebben. Ook daarna speelt het verhaal zich afwisselend in het heden en in het verleden af. Tijdens het heden bevinden we ons in Californië, tijdens het verleden in het verscheurde Ierland van de vorige eeuw. Het verleden vertelt over iemand die op de vlucht is en geteisterd wordt door nachtmerries. Gevlucht vanuit een weeshuis en op weg naar het kille en achterdochtige Belfast en het gevaar loert. Het heden verhaalt over Emma en de problemen waar ze al snel in terechtkomt. De hoofdstukken die zich in Ierland afspelen zijn soms behoorlijk heftig en geeft een indringende weergave van het Ierland in die tijd en de angst die onder de mensen heerste. De persoon waar het in deze hoofstukken om draait blijft onduidelijk en de auteurs geven ook niets weg wat de lezer op weg zou kunnen helpen. Pas als (in het heden) Jack Emma een verhaal vertelt wordt het op zeer verrassende wijze duidelijk wat Sam haar grote geheim is.

De auteurs slagen er goed in om de lezer nieuwsgierig te houden en aan het verhaal te binden. Aan de belevenissen van Emma wordt regelmatig wat humor toegevoegd waardoor deze verhaallijn wat luchtiger is. Emma is voor haar achttien jaar al behoorlijk wijs en nogal eigengereid. Dit en haar nieuwsgierigheid zorgt voor vervelende, maar soms ook humoristische situaties. Best knap voor zo’n jong meisje dat ze zich in deze setting staande weet te houden en hier kun je dan ook een beetje twijfelen aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Buiten dat is Highway 245 een heerlijk spannend verhaal dat van begin tot eind weet te boeien. Een mooie opbouw die is voorzien van een fijne spanningsboog en die lang laat raden naar de plot. De personages die belangrijk zijn voor het verhaal zijn op een correcte manier uitgewerkt waardoor er een band met de lezer wordt gevormd. Met een spijtig gevoel neem je aan het einde van het verhaal afscheid en is het vooral moeilijk om Emma los te laten.

Er is spanning, er is romantiek en gewoon een goed verhaal. Een die voortdurend weet te intrigeren en nog lang bijblijft. Nog steeds worden Vlaamse schrijvers weleens over het hoofd gezien, maar deze thriller bewijst weer des te meer dat deze zeker meer aandacht verdienen.

4****

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Wendy Wenning

Titel: Highway 245 | Auteurs: De Paepe & Depuydt
Uitgever: Uitgeverij Vrijdag | ISBN: 9789460015892 | Blz: 248
Verschijningsdatum: september 2017

Highway 245 is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *