Hou me vast – Lori Nelson Spielman – Recensie

Lori Nelson Spielman (1961) woont samen met haar man in Michigan en hun verwende kat. Ze geniet van fitness, rennen en lezen, maar het schrijven is haar ware passie. Een bijzonder jaar was haar debuut en een wereldwijde bestseller. Vergeef me verscheen in 2015 en nu is er haar derde boek Hou me vast.

Erika is makelaar en altijd bezig met haar werk. Nu is ze extreem druk, ze wil een verkoopcompetitie winnen. Dit zal een extra boost voor haar carrière betekenen, als ze wint is ze binnen.

Erika leeft samen met haar dochters Annie en Kristen, twee meiden die studeren. Erika had ze beloofd naar de campus te brengen maar een spoedklus waarbij veel op het spel staat, gooit roet in het eten. De meiden vinden het niet zo’n probleem zeggen ze, ze gaan gewoon met de trein. Alleen wat Erika niet weet is dat Annie niet van plan is om terug te gaan naar de campus. Dus het komt haar wel goed uit dat haar moeder haar niet wegbrengt en Kristen gaat alleen met de trein. Maar dan komt het bericht dat er een trein ontspoord is. De trein waar Kristen in zat. Kristen heeft het ongeluk niet overleefd en Erika en Annie zijn verslagen. In plaats van dat Erika en Annie elkaar proberen te steunen, vlucht Erika in haar werk en Annie moet haar verdriet in eenzaamheid verwerken. Beiden zitten ook vol met schuldgevoel en doordat ze niet eerlijk tegenover elkaar zijn drijven ze uit elkaar. Annie verdwijnt en dan beseft Erika langzaam dat ze alles op alles moet zetten, wil ze deze dochter ook niet verliezen.

Als je ergens over twijfelt doe het dan niet.”

In Hou me vast vertellen afwisselend Erika en Annie hun verhaal. Gevoelens naar elkaar toe worden onderdrukt, maar ook de verwerking van het verlies. Het niet kunnen accepteren dat Kristen overleden is brengt ze op plekken waar vooral voor Erika heden en verleden worden samengebracht. De personages laten veel van zichzelf zien waardoor ze een duidelijke identiteit en karaktertekening meekrijgen en de emoties die daarmee samenhangen maken het mogelijk om je als lezer goed in te kunnen leven. Hun reacties zijn begrijpelijk en het is ook overduidelijk dat niet alleen de dood van Kristen de oorzaak is van hun verwijdering. Vooral Annie voelt veel onbegrip maar in plaats van erover praten vlucht ze weg. Weg van haar moeder, weg van haar eigen gevoelens. Erika heeft de neiging precies hetzelfde te doen alleen gaat deze toch de confrontatie aan, met zichzelf.

“Is het wreed van haar om het contact te verbreken? En hoe moet ze nu weten of haar moeder veranderd is als ze niet met haar praat?”

Hou me vast is een boek dat je raakt. De gevoelens en emoties worden zo intens neergezet dat je erin meegezogen wordt. Juist door alle misere en al het verdriet worden de vrouwen gedwongen tot nadenken en anders naar elkaar te kijken. Ook anders naar zichzelf. De dood van Kristen maakt ze duidelijk dat het anders moet en kan en hier krijgt vooral Erika een harde les te verduren. De enerverende schrijfstijl van de auteur laat meeslepen en de diverse wendingen maken dat het verhaal continu zijn dynamiek blijft behouden. Scherp neergezette karakters met een herkenbaarheid die aantrekt doordat men zich goed in deze personages kan verplaatsen. Een prachtige, ontroerende vertelling dat laat zien wat het belangrijkste is in het leven, al hebben de personages heel wat te verduren voordat ze dit in kunnen zien.

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.nl

Titel: Hou me vast|Auteur: Lori Nelson Spielman
Uitgever: Boekerij|ISBN: 9789022580707|Blz: 352
Vertaling: Sabine Mutsaers
Verschijningsdatum: 06-06-2017

Hou me vast is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
[bol_product_links block_id=”bol_59496761b78ac_selected-products” products=”9200000075963603,9200000076461566″ name=”Hou me vast” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *