Huidpijn – Saskia Noort – Recensie

Huidpijn dwarsligger-framed

Saskia Noort is schrijfster en columniste. Met haar debuut Terug naar de kust vestigde ze haar naam en sindsdien behoort ze tot de absolute top van Nederlandse schrijvers. Van haar thrillers werden in totaal 2,7 miljoen exemplaren verkocht.

Huidpijn is de nieuwste thriller van Saskia. Anne is een succesvolle televisiester die door omstandigheden plots volledig aan de grond zit. Verteld vanuit de eerste persoon leef je mee met Anne en haar problemen. Terwijl ze midden in een Ivf-behandeling zitten komt haar vriend Sam met de mededeling dat hij haar verlaat, er is een ander. Ook in haar carrière loopt alles even niet zoals het zou moeten en de grond zakt onder haar voeten vandaan. Ze is verdoofd, aangeslagen. Anne wordt teruggeworpen naar een gevoel van jaren geleden. Toch oogt ze sterk, maar dit is alleen naar de buitenwereld toe. Van binnen is ze een hoopje ellende, getekend voor het leven.

Zo gaat het dus. In een etmaal kun je je geliefde, je werk en je kind verliezen. Althans, de hoop op een kind, een gezin.

In Huidpijn wordt de rauwe pijn en machteloosheid van Anne zeer tastbaar neergezet. Haar gevoel van eenzaamheid kruipt onder je huid. Alles is heel realistisch neergezet, alleen vraag je je geruime tijd af of dit wel een thriller is. De verwachte spanning blijft vooralsnog uit. Het verhaal heeft zelf genoeg in zich om de lezer te binden en zich in te kunnen leven. Ook geeft het af en toe de nodige rillingen, maar helaas vinden we pas bij de ontknoping een klein beetje hoogspanning.

Huidpijn geeft een confronterende inkijk in het leven van een BN’er. Zolang het goed met je gaat, niets aan de hand. Maar gaat het slecht met je, dan ben je een favoriet onderwerp om over uit te weiden. Veilig voor de pers is een BN’er sowieso al niet, maar in slechte tijden zijn de journalisten net aasgieren. Dit boek laat de andere kant zien van het leven van een BN’er. Dat dit ook maar een mens is en dat deze dezelfde problemen kan hebben, met de daarbij horende gevoelens, net als jij en ik.

Ze moesten eens weten hoe weinig roem je uiteindelijk oplevert. Het is als een drugsverslaving. Je blijft eeuwig op zoek naar de kick van het begin, eenzaam, afgesloten van de normale wereld, hunkerend naar meer erkenning, vechtend tegen verval en uitstoting.’

Huidpijn is een intens boek om te lezen en ondanks de gemiste spanning heeft het mij veroverd. Dit is het eerste boek dat ik lees van Saskia Noort, maar het zal zeker niet het laatste zijn. Een fijne schrijfstijl die de lezer volledig kan meevoeren. Een mooie uitwerking naar een verbluffende ontknoping. Misschien mist dit boek het beoogde thrillereffect, maar het heeft genoeg andere ingrediënten in zich om het een heel prima boek te laten noemen.

4 ster
Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl
Titel: Huidpijn| Auteur| Saskia Noort

Uitgever: Ambo|Anthos|ISBN: 9789026331398|Blz: 288

Huidpijn is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol
Bruna
Libris
AKO
Eci

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *