‘Ik heb vliegangst’ – Arlen Hoebergen – Recensie

Omschrijving

Diagnose: paniekstoornis

Over een jongetje dat gepest werd

Als Arlen voor zijn werk de kans krijgt om naar Bonaire te gaan, dan grijpt hij die met beide handen aan. Want hij houdt van reizen, hij is de halve wereld al overgevlogen, en Caribisch Nederland stond nog op zijn verlanglijstje. Maar als bijna alles geregeld is, slaat de vliegangst toe. De huisarts stelt de diagnose paniekstoornis en Arlens wereld staat van de ene op de andere dag op zijn kop.

Onzeker, maar vastberaden begint Arlen aan de therapie om van zijn vliegangst af te komen en gaandeweg blijkt hoe zeer hij zich schaamt voor wat er zich in zijn jeugd heeft afgespeeld.

Op een indringende en openhartige manier gooit Arlen in dit boek alle schaamte van zich af. Hij geeft de lezer een heel persoonlijke inkijk in zijn strijd tegen vliegangst. Met de hulp van zijn psycholoog en een pilletje stapt hij binnen één jaar weer drie keer in een vliegtuig. Maar is zijn strijd hiermee gestreden?

Met een voorwoord door Lonneke Mechelse, psycholoog.

Over de auteur

Arlen Hoebergen (1964) groeide op in een Oost-Brabants dorpje. Hij studeerde scheikunde aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij zijn vrouw Jeanette leerde kennen. Na hun studie trekken ze samen de wijde wereld in, elk jaar een andere exotische bestemming. Tegenwoordig maken ze graag (lange) fietstochten (www.gafietsen.wordpress.com). Arlen werkt bij het CBS in Den Haag en schreef eerder Gemaakt om te lopen.

De cover

Ondanks het serieuze onderwerp heeft de cover een luchtige uitstraling en dat luchtige voert door in het verhaal zelf. Naast de titel staat er afgedrukt: ‘Diagnose: paniekstoornis’, waardoor het gelijk duidelijk is waar het om draait in het boek. De ondertitel ‘Over een jongetje dat gepest werd’ geeft de onderliggende oorzaak aan.

Het verhaal

Het boek start met het voorwoord geschreven door Lonneke Mechelse, psycholoog en zoals zij al aangeeft is dit boek een aanrader voor mensen met angst- en paniekklachten. In ‘Ik heb vliegangst‘ neemt Arlen Hoebergen, de auteur, de lezer mee in zijn eigen ervaringen. Zijn worstelingen met angst en hoe dit ontstaan is. Arlen is altijd zeer reislustig geweest en heeft regelmatig gevlogen. Nu moet hij binnenkort voor zijn werk vliegen naar het Carabisch gebied en hij ziet daar erg tegenop. Hij voelt zich uitermate onprettig bij het idee en zijn gedachten gaan volledig met hem op de loop. De raarste gedachten om maar onder deze reis uit te komen. Hij is bang geworden en weet niet waarom. De arts die hij bezoekt weet hier al snel een vinger op te leggen, Arlen heeft een angststoornis en hij wordt doorgestuurd naar de psychiatrisch verpleegkundige.

Mijn mening

Arlen zijn verhaal geeft een helder beeld van wat het inhoudt om een angststoornis te hebben en wat dit allemaal voor gevolgen kan hebben. Het begint met een klein dingetje dat zich snel kan uitbreiden tot een grote olievlek. Een leven kan hier volledig door ontwricht worden doordat bijvoorbeeld iemand elke situatie die angst op kan roepen gaat vermijden. Dit is vaak zelfs een reden voor ziekteverzuim. Arlen vraagt al snel hulp en heeft gelukkig een werkgever die hem de ruimte geeft om zijn klachten aan te pakken. Ook krijgt hij veel steun van zijn vrouw.

Arlen laat veel openheid zien en durft zijn angststoornis te onderkennen. Wat heel knap is dat hij ook heel open is naar zijn familie, vrienden en collega’s, niet iedereen zal dit zomaar kunnen. Soms kost hem wel wat moeite, maar juist door zijn openheid komt hij erachter dat hij niet de enige is met angsten. In het begin van de diagnose heeft Arlen vooral het gevoel dat hij zich niet moet aanstellen maar de angst valt niet zomaar weg te drukken. Het traject wat hij volgt om met zijn angststoornis te leren omgaan is niet makkelijk en vooral in het begin wordt de angst alleen maar erger. Ook bij hem zie je ontwijkingsgedrag maar door dingen te ontwijken en niet te doen wordt zijn angst niet minder. De twijfels en onzekerheden worden alleen maar groter…

‘Ik heb mijn hele leven gebouwd op zekerheid… En nu moet ik onzekerheid toelaten in mijn leven. Het moet onderdeel worden van mijn denken. Hoe pak ik dat aan?’

In ‘Ik heb vliegangst‘ leef je mee met Arlen en juist door de wat luchtige manier van vertellen is het geen zwaar verhaal geworden. Het is een duidelijk en inzichtelijk verhaal over een leven met angst en over wat pesten voor gevolg kan hebben in je latere leven. De angsten zijn, zelfs voor mensen die nooit een angststoornis hebben gehad, herkenbaar neergezet en er is een goede voorstelling te maken. Alles dat in dit boek verteld wordt is waargebeurd. Wat in dit boek staat dacht en voelde Arlen. Juist door zichzelf bloot te geven hoopt hij dat dit boek zal bijdragen aan meer openheid over psychische klachten en aan destigmatisering van mensen met psychische klachten. Als laatste in het boek vinden we een bijlage over angst waarin Arlen helder verwoordt wat een angststoornis is en zijn er nuttige adressen bijgevoegd. In het voorwoord staat dat dit boek een aanrader is voor mensen met angst- en paniekklachten, hun naasten en professionals die zich willen inleven in hun cliënt en ik kan dit alleen maar beamen.

5*****

Wendy Wenning

Titel: ‘Ik heb vliegangst’| Auteur: Arlen Hoebergen
UItgever: Uitgeverij Elmar | ISBN: 9789038926483 |Blz: 200
Verschenen: februari 2018

Ik heb vliegangst’ is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Uitgeverij Elmar

Bol.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *