Ik vind papa veel liever dan jou – Evelien Otto – Recensie

Zes weken geleden was er nog niet veel aan de hand. Althans, toen leek het slechts een lui oog. En een ernstig uit de hand gelopen scheiding.’

Ik vind papa veel liever dan jou is een melange van Evelien haar waarheid en fantasie. Met deze roman hoopt ze bewustzijn te creëren bij gescheiden ouders. Zelf is ze gescheiden en moeder van twee dochters. De jongste heeft een hersentumor en is een papa’s kindje. Tegen Evelien is weleens gezegd: ‘Ik vind papa veel liever dan jou’.

Iris van Opijnen en haar man Jacco gaan scheiden als de jongste dochter Robin twee jaar oud is. Om het eerlijk te houden, volgens Jacco, blijft de oudste dochter Daan (8) bij Iris wonen en komt Robin bij hem wonen. Eens in de twee weken is Robin bij haar moeder, te weinig om een echte band met elkaar te onderhouden. Als Robin dertien jaar oud is wordt er bij haar een hersentumor ontdekt en moet ze geopereerd worden en chemobehandelingen ondergaan.

Iris en haar ex hebben afgesproken dat er voortdurend iemand bji Robin zal zijn. Daar ze niet lang met elkaar in een ruimte kunnen zijn, wisselen ze elkaar af. Ieder vierentwintig uur op en af. Maar als het er op aan komt wordt Iris veel buitengesloten en krijgt weinig kansen om bij haar zieke dochter te zijn.

Ik ben niet zo’n fan van het leven. Misschien ben ik dat nooit geweest. Leven schijnt verdomd bijzonder te zijn. Dat zou ik moeten vinden. En voelen. Dat beweert in elk geval iedereen om mij heen. Denk ik. Leven schijnt een eer te zijn. Iets om te koesteren. Niemand wil dood. Mij lijkt het soms een uitkomst.

Verdriet enigszins overgoten met cynisme. Voelbaar verdriet van een moeder die maar een ding wil, er voor haar dochter zijn. Bij haar zijn, haar steunen en haar liefhebben. Maar de regeling die haar ex ooit bedacht heeft, zorgt ervoor dat haar dochter steeds verder van haar wegdrijft.

Evelien Otto laat in Ik vind papa veel liever dan jou zien hoe een scheiding flink uit de hand kan lopen. De dochter van Evelien Otto, een vaderskindje, kreeg jaren na de scheiding van haar ouders kanker. Ondanks alles bleef Otto moeder, terwijl ze nauwelijks de kans kreeg voor haar dochter te zorgen. Dit heeft model gestaan voor haar roman.

Had ik maar nagedacht. Had ik maar de tijd genomen. Dan had ik misschien voor mezelf gekozen, voor mijn moederschap. Voor mijn recht om samen met haar dit onderzoek te beleven in “mijn vierentwintig uur”. ‘

Het verhaal wordt verteld vanuit het perpectief van Iris. Deze debuutroman beschrijft hoe het hoofdpersonage Iris moeder blijft na haar scheiding van haar man én dochter. Een verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten met het thema oudervervreemding. De vloeiende pen van Evelien Otto zuigt de lezer het boek in, maar niet alleen de filmische schrijfstijl pakt de lezer volledig in. Dit schrijnende verhaal doet versteld staan en geeft gelijk een waarschuwing af. Het scenario dat hier door Evelien Otto beschreven wordt is best extreem te noemen, maar helaas is dit een scenario dat waarheid zou kunnen zijn. De auteur hoopt dan ook met deze roman Ik vind papa veel liever dan jou meer bewustzijn te creëeren.

Belachelijk die regeling: vierentwintig uur op en vierentwintig uur af. Alsof ik mijn lieverd überhaupt alleen wil laten nu. Of in zijn handen. Ik wil zelf alle dagen én nachten in het ziekenhuis zijn. De mama in mij kan toch niet thuis slapen en eten? Geen haar op mijn hoofd, eigenlijk. Maar ik had toegestemd. Zoals altijd. Om ruzie te voorkomen. Dat schijnt beter voor de kinderen te zijn.’

Uiterst voelbaar in deze roman is de onmacht van Iris, en haar drang om zich steeds maar weer aan te passen. Aan te passen om de lieve vrede te bewaren, iets wat voor Iris een automatisme is geworden. Ze heeft alles maar toegestaan en nu kan ze niet anders dan de wil van haar zieke dochter volgen. Blijven aanpassen en aan de zijlijn blijven staan terwijl ze het liefste elke dag zo dicht mogelijk bij haar dochter wil zijn. Er worden situaties beschreven die niet te begrijpen zijn, hoe hard kan een mens zijn en wat kan een scheiding toch allemaal aanrichten. En in dit geval niet alleen voor de kinderen…

Er is geen enkele reden tot feest trouwens. Nee, ik moet me weer aanpassen.

Ik vind papa veel liever dan jou is een intense roman die onder de huid kruipt en menig lezer zal een traantje moeten wegpinken.

5*****

Wendy Wenning

Met dank aan Evelien Otto voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Titel: Ik vind papa veel liever dan jou | Auteur: Evelien Otto
Uitgever: Boekengilde | ISBN: 9789463234887|Blz: 221
Verschijningsdatum: februari 2019

Ik vind papa veel liever dan jou is verkrijgbaar bij elke (online)boekhandel.

logo_bookspot_120x60_2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *