In de brievenbus – Als littekens jeuken – Jan Kouwenhoven

Als littekens jeuken

Kort na het overlijden van zijn vader wordt de dertienjarige Freek seksueel misbruikt door zijn populaire oom, die in zijn vrije tijd jeugdwerker is. Omdat van dwang geen sprake is, ontwikkelt Freek een immens schaamtegevoel. Ook worstelt hij met een brandende vraag: zou het werkelijk waar zijn dat een slachtoffer later zelf dader wordt, zoals men vaak beweert?

 

Zijn doen en laten wordt er niet gemakkelijker op. Ook gaat in de loop der jaren zijn geweten knagen: hij vermoedt dat zijn oom meer slachtoffers heeft gemaakt en dat wellicht nog steeds doet. Freek zoekt manieren om hem alsnog tot stoppen te dwingen. Daarbij speelt hij eigen rechter, mede uit angst dat opbiechten van wat hem overkomen is toch niet geloofd wordt.

 

Wanneer Freek jaren later vader van een zoon is en zijn vrouw voor de tweede keer een zware behandeling ondergaat tegen kanker, krijgt hij via Facebook een vriendschapsverzoek van een oud-klasgenootje dat destijds het pispaaltje van de klas was. Wat moet zij toch van Freek? Weet zij iets over hem? Of is zij juist op de hoogte van zaken waarvan Freek géén weet heeft?

Jan Kouwenhoven (1967) schreef met Als littekens jeuken een aangrijpend boek over ziekte, verlies, seksueel misbruik, verlangen en wraakgevoelens. Uit het leven gegrepen, ontroerend en spannend. Een boek dat de lezer niet gemakkelijk zal wegleggen.

Als littekens jeuken mag ik lezen voor VrouwenThrillers.nl.

In 2014 heb ik het debuut van Jan Kouwenhoven, De Worsteling mogen lezen en recenseren, deze recensie vind je hier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *