In de brievenbus – Ruis – Lydia van Houten

Gedreven door nachtmerries en een niet te stillen hoofdpijn leidt Mikayla Jackson een teruggetrokken leven in Canada. Ze is haar herinneringen kwijt en wordt dagelijks achtervolgd door waanbeelden. De geheimzinnige bewoners van Rocky Roads lijken haar allemaal te willen helpen, maar Mikayla blijft het gevoel houden dat er iets niet klopt. Langzaam wordt het haar duidelijk dat het gigantische ziekenhuis Westwood een gruwelijke waarheid verborgen houdt.

Van Houten schrijft intrigerende thriller over de dunne lijn tussen waan en werkelijkheid.

‘Ruis’ dat is de titel van het dertigste boek van de Westervoortse thrillerauteur Lydia van Houten. Exact twee jaar na het verschijnen van haar succesvolle thriller ‘Prooi’ komt Van Houten nu met haar vierde thriller, tijdens de Maand van Het Spannende Boek.

Als secretaresse was de ze ronduit ongelukkig, Lydia van Houten (47) werkte voor verschillende multinationals, maar besloot zich in 2015 fulltime op het schrijven van thrillers te storten na een burn-out.

Haar thrillers zijn rauw, wreed en Van Houten schuwt geen uitvoerig beschreven seksscènes. De hoofdpersonages zijn vaak sterke vrouwen, die in schrijnende omstandigheden gedwongen worden, waaruit ze zich een weg terug moeten vechten. Ze schreef eerder een boek rondom de journaliste Mikayla Jackson, waar nu een vervolg uit voortvloeit. Zoals ook bij haar vorige boeken, is het een verhaal geworden met een waanzinnige twist, waarin Van Houten geen wreedheid uit de weg gaat.

Rolpatroon

‘Die dunne lijn tussen waanbeeld en werkelijkheid zoek ik graag op in de boeken, die grens, waar ligt die?’ zegt Van Houten. ‘Maken omstandigheden mensen tot potentieel kwaadaardig? Wat maakt een dader tot een dader en een slachtoffer een slachtoffer? Dit soort vragen stel ik me vaak als ik zoek naar onderwerpen. ‘Vooral schaduwgebieden boeien me bijzonder. Verder viel het me op dat vrouwen in thrillers vaak slachtoffer zijn, of rechercheurs, met de nodige psychische bagage. Eigenlijk nooit “normale” vrouwen, en dat zette me aan het denken. Dat stereotypen wil ik doorbreken door sterke vrouwelijke karakters te introduceren in mijn thrillers.’

Waanzin

Het werk wordt door recensenten vaak omschreven als horrorachtige scenes die je nooit meer gaat vergeten: duister en luguber. Heel anders dan de vriendelijke uitstraling van de schrijver.

‘Sommige mensen die mijn boeken lezen, kunnen het moeilijk geloven. Ze verwachten zoiets niet. Zo krijg ik wel eens opmerkingen: “hoe kan iemand die er zo lief uitziet, zoiets schrijven?” Als ik dat hoor moet ik lachen en ben ik tevreden. Ik ga graag tegen een grens van waanzin aanzitten, dat is het punt waarmee ik flirt en dat flirten maakt het een bloedstollende thriller, ook al moet mijn redacteur mij dan weer inbinden. Anders is het eind zoek.’

Zoals de scene waarin een vrouw moet bowlen met de vers afgehakte schedel, terwijl ze onder invloed is van LSD.  

‘Er was een scene waarvoor ik moest vechten om het in het boek te houden. Mijn redacteur wilde het schrappen. “Dit gaat echt veel te ver. Normaal luister ik altijd, maar ik wist dat dit erin moest blijven. Het klopt dat ik soms de neiging heb over de top te gaan, maar ik geloof zondermeer dat mijn lezers dat waarderen. Mijn verhalen zijn niet braaf en ik schrijf niet binnen kaders.

Het vervolg waarin Mikayla Jackson opnieuw in de hoofdrol schittert, is een verhaal geworden vol onverwachte ontwikkelingen. ‘Ruis zit zo in elkaar dat het los te lezen is, ook al is het een opvolger van Het vervloekte huis (2017), het verhaal is nu rond.’

* RUIS  ISBN: 9789082686135 * 299 pagina’s * Vanaf 17 juni 2019 in de boekhandel. *

Het boek verschijnt tijdens de Maand van het Spannende Boek van 1 t/m 21 juni 2019, telt 299 pagina’s en wordt uitgegeven door Kabook Uitgevers. Ruis ligt vanaf 17 juni in de boekhandel.

Lydia van Houten signeert zaterdag 15 juni haar thriller ‘Ruis’ tijdens de Spannende Boekenweken bij Rebers Boek en Buro in Zevenaar. De Meet & Greet start om 14:30 uur.

Bron: Website Kabook Uitgevers| Persbericht

Ik mag het boek al eerder lezen en heb een exclusief vooruitleesexemplaar ontvangen, met dank aan Kabook Uitgevers. De recensie zal op mijn blog en op VrouwenThrillers.nl verschijnen.

Ruis – Lydia van Houten – ISBN 9789082686135 – paperback – 299 pagina’s – Kabook uitgevers – Verschijnt 17 juni 2019 – Prijs: € 19,95

Reserveer Ruis bij de lokale boekhandel of bij:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *