In een donker, donker bos – Ruth Ware – Recensie

9789024570768-in-een-donker-donker-bos-l-LQ-f-framedNora is schrijfster en woont alleen in een klein appartement. Ze leidt een teruggetrokken leven, er zijn dagen dat ze geen mens spreekt. Als ze op een dag haar mailbox checkt zit er een mail bij met als onderwerp: Clares vrijgezellenfeest! Ze twijfelt of ze deze mail wel zal openen. De enige Clare die Nora kent is een oude vriendin waar ze al tien jaar geen contact meer mee heeft gehad. En dat had zijn redenen. Toch besluit ze de mail te lezen. Clare gaat trouwen en in de mail wordt Nora uitgenodigd voor een vrijgezellenweekend. Aan de ene kant ziet ze het niet zo zitten, maar aan de andere kant is dit misschien een kans om eindelijk definitief af te rekenen met het verleden.

Ruth Ware is publiciste bij een grote uitgeverij in Londen. In een donker, donker bos is haar thrillerdebuut. Het boek is een wereldwijd succes en staat al maanden op de New York Times- en de UK-bestsellerlijst. Ware schrijft momenteel aan haar tweede boek.
De cover laat een schimmig donker bos zien, en de titel is er in grote, rode opvallende letters opgedrukt. De cover en de titel passen perfect bij elkaar en het boek heeft al meteen een wat duistere uitstraling. Een aantal quotes op de achterflap beloven een zeer spannend en eng boek in een spookachtige setting.

Na een spannende inleiding begint het verhaal dat Nora in het ziekenhuis ligt en ze heeft geen flauw idee wat er is gebeurd. Dit is het eerste hoofdstuk, een zeer kort hoofdstuk. Hoofdstuk 2 is het begin van een tweede verhaallijn waarin we lezen over het vrijgezellenweekend. Een weekend dat zich kenmerkt door een ongemakkelijke sfeer en één waarbij veel oud zeer naar boven wordt gehaald. We lezen alles vanuit het perspectief van Nora, in de eerste persoon. Een perspectief waardoor ik mij als lezer bijzonder goed kon verplaatsen in het leven en de gedachtegang van Nora. De overige personages krijgen wel hun eigen karakteristieke dingen mee, maar worden niet volledig uitgediept en dit is ook niet noodzakelijk voor het geheel.

In een donker, donker bos is een verhaal dat zich op een soepele wijze ontvouwt en geen moment langdradig wordt of gaat vervelen. Twee verhaallijnen waarin vele spannende situaties elkaar met een vaart afwisselen. In het verleden is er iets gebeurd in het leven van Nora en af en toe worden er kleine beetjes prijsgegeven. Maar voordat de volledige waarheid achterhaald is en de verhaallijnen bij elkaar komen moet er een lange weg afgelegd worden. Tijdens deze zoektocht naar de waarheid wist de auteur mij vaak op het verkeerde been te zetten. Plotselinge wendingen zorgen voor de nodige twijfels waardoor het bijna onmogelijk is om voor de ontknoping enig idee te krijgen over de afloop. Een eng boek vond ik In een donker, donker bos niet. Wel is het een boek met een hoge spanning die maar blijft doordenderen. Als je eenmaal begint in het boek is stoppen met lezen onmogelijk, zoveel is er te ontdekken en te achterhalen. Een thrillerdebuut die de lezer met regelmaat tot nadenken zal zetten en zal verbazen, een thriller die de titel bestseller met recht verdiend.

4 ster

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl.

Titel: In een donker, donker bos|Auteur|Ruth Ware
Uitgever: Luitingh-Sijthoff|ISBN: 9789024570768|Blz: 320
Vertaling: Hanneke van Soest

In een donker, donker bos is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
Bruna.nl
Boekenwereld.com
AKO.nl
Eci.nl

© 2016, Wendy. All rights reserved.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *