Kalle – Tom Moorhouse – Recensie + Winactie

Splinter, de broer van Kalle, is een witte rat. Hij is anders dan de andere ratten. Onbezonnen. Kalle is voorzichtiger, maar wel vastberaden. Hij heeft zijn moeder beloofd Splinter uit de problemen te houden. Wanneer Splinter op ‘naamjacht’ gaat, kan Kalle niet anders dan zijn broer te volgen. Ze raken verzeild in een avontuur waar veel gevaren op de loer liggen.

‘Een rat moet eerst zijn naam verdienen. Dan moet hij hem waarmaken.’

Het boek heeft een stevige hardback en is voorzien van prachtige illustraties. Op de voorkant staat een rat afgebeeld die je recht aankijkt, een rat die ik voortdurend voor me zag tijdens de avonturen van Kalle.

Een verhaal over ratten, vertelt vanuit het perspectief van de alwetende verteller. Het verhaal deed mij een beetje denken aan Waterschapsheuvel. Alles wordt filmisch beschreven, zwaaiende grassprieten, ratten die daar doorheen rennen, ik zag het allemaal als een film voor mijn ogen verschijnen.
Door Splinter te volgen komt Kalle op plaatsen waar hij niet mag komen. Er zijn diverse rattenclan’s en het is de bedoeling dat je altijd in je eigen clan blijft. Onderling de clan’s is er haat en nijd en als er een rat uit een clan op het grondgebied van een andere clan komt, kan dit een complete oorlog veroorzaken. Kalle probeert met man en macht de vrede tussen de clan’s te bewaren.

Haal je buit op, verdien je naam. Gedraag je als een edele rat van onze clan. Of sterf eervol, dan zal de Stroper je naar het Land van Botten leiden.”

Een spannend avontuur waar Kalle in netelige en gevaarlijke situaties terechtkomt. Maar gelukkig is er regelmatig iemand die te hulp schiet, hulp uit onverwachte hoek. Situaties waar Kalle veel van leert en er achter komt dat hij veel meer kan dan hij dacht. Iedereen heeft dromen, maar niet iedereen durft deze na te jagen. De angst voor het onbekende houdt ons tegen. Door de belofte die Kalle aan zijn moeder had gedaan, voor Splinter te zorgen, moest hij dingen doen die hij eigenlijk niet wilde. Hij hoefde niet zo nodig de wijde wereld in, het was goed zoals het was. Maar door Splinter te volgen wordt hij gedwongen verder te kijken. Door vallen en opstaan leert Kalle veel en durft ook meer voor zichzelf te kiezen.

“Maar keer je terug zonder respect te hebben verdiend, dan zal je als een zwoeger leven, zonder dat de clan zich om je bekommert.”

Kalle is een verhaal over respect, vertrouwen en liefde. Liefde voor je familie, naastenliefde. Als je goed tussen de regels doorleest, zie je onze eigen wereld voor je. Een wereld waar de mens zijn eigen territorium met man en macht verdedigt en een wereld waar helaas soms het respect voor elkaar ver te zoeken is.

Voor het schrijven van dit boek heeft de auteur eerst veel moeten leren over het leven van de rat. Hij heeft films bekeken en in deze films gedragen de ratten zich net zo als Kalle en Splinter. Maar ook worden er in het boek dingen beschreven die ratten nooit zouden doen. Het boek Kalle blijft natuurlijk een verhaal, en verhalen gaan hun eigen leven leiden. Maar zeker een boek waar ik van genoten heb, vooral vanwege de leerzame lessen die in het verhaal verweven zijn. Een mooi boek om te verfilmen. En Kalle, Kalle is een rat die ik zeker in mijn hart heb gesloten…

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.

Tom Moorhouse is woont in Oxford. Als hij niet aan het schrijven is, werkt hij als dierecoloog aan de Universiteit van Oxford. In de loop der jaren is hij al heel veel dieren in het wild tegengekomen. De meeste probeerden hem te bijten. Hij houdt van de bergen en het bos, doet graag aan rotsklimmen, en wil – weer of geen weer – altijd naar buiten. Eerder verschenen: De lokroep van de rivier en Het overstroomde land.

Titel: Kalle|Auteur: Tom Moorhouse
Uitgever: KNNV Uitgeverij|ISBN: 9789050116114|Blz: 256
Leeftijd: vanaf 10 jaar|Vertaald door: Aimée Warmerdam
Verschijningsdatum: eind april 2017

Kalle is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en via:

[bol_product_links block_id=”bol_58ef11c60985c_selected-products” products=”9200000072755654″ name=”Kalle” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

De uitgever heeft mij twee exemplaren gestuurd, dus ik mag er eentje weggegeven! Ben je een fan van het boek Waterschapsheuvel dan is Kalle zeker een aanrader! En niet alleen voor kinderen, ook als volwassene kun je genieten van dit boek.

Wat moet je doen om kans te maken op dit boek?

  1. Volg Passie voor Boeken op Facebook, en eventueel op andere sociale media bijvoorbeeld Twitter en Instagram.
  2. Like de pagina van KNNV Uitgeverij
  3. Laat hieronder in een reactie weten dat je mee doet.
  4. Het bericht op Facebook liken en delen geeft een extra kans…

De actie loopt tot en met donderdag 15 juni 2017, kort na deze datum maak ik de winnaar bekend.

De winnaar is: Sylvia

Van harte gefeliciteerd! Je hebt inmiddels een mail ontvangen, als je deze wil beantwoorden dan komt het boek zo snel mogelijk naar je toe.

 

Wendy Wenning

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *