Kat over de vloer – Rachel Wells – Recensie

katovervloer-framedRachel Wells is moeder, schrijver en kattenliefhebber. Ze woont in Devon (UK) en gelooft in de magie van dieren. Ze is opgegroeid met katten en andere huisdieren en vond het altijd al leuk om te schrijven. Albert, haar eerste kat uit het asiel, inspireerde haar tot het schrijven van de romans over Alfie en het doet haar veel plezier haar twee passies, katten en schrijven, op deze wijze te combineren.

Het verhaal over Alfie is begonnen in Kat over de drempel. Dit boek is een kennismaking met Alfie en wie eenmaal dat boek heeft gelezen is verkocht. Dit boek heb ik eerst gelezen voordat ik begon met Kat over de vloer. Kan het ook aanraden om te starten met Kat over de drempel, om Alfie en ook de andere personages die een rol spelen in de boeken beter te leren kennen.

Alfie is een drempelkat. Wat is nu dan een drempelkat vraag je je af? Een drempelkat is een kat die niet genoeg heeft aan één huisadres. Om er zeker van te zijn elk uur van de dag iets te eten en een knuffel te kunnen krijgen, verdeelt hij zijn aandacht over meerdere adressen en gezinnen. In het eerste deel waren de gezinnen niet van elkaar op de hoogte dat Alfie dat deed. Alfie heeft wel zijn hoofdadres en dat is bij Claire. In elk gezin was er wel iets aan de hand en met al zijn charme heeft Alfie de gezinnen bij elkaar gebracht en diverse problemen werden opgelost. Zelfs in de liefde heeft Alfie zijn pootafdruk gezet.

Zonder dat ik me ervan bewust was, werd ik wat ze wel een ‘drempelkat’ noemen; een kat die in meerdere huizen woont en leeft. Als je zoveel huizen hebt, weet je zeker dat er altijd volop eten en liefde is. Ik was een hele tijd alleen op de wereld geweest, zonder baasje, en ik wist heel goed dat ik dat nooit meer wilde.

In Kat over de vloer zijn de gezinnen inmiddels gesetteld en goede vrienden met elkaar geworden. Claire woont nu samen met een man die de goedkeuring van Alfie van verdragen. ( hij heeft ze immers zelf samengebracht). Er staat al een tijdje een huis in de buurt leeg en het lijkt erop dat het eindelijk bewoond gaat worden. Maar het gaat allemaal wel stiekem. Er wordt in de nacht verhuisd en overdag zijn alle gordijnen dicht. Alsof de mensen iets te verbergen hebben. Nieuwsgierig als Alfie is gaat hij op onderzoek uit. En hij zou geen echte drempelkat zijn, als hij deze mensen ook niet voor zich wil winnen. Maar ze zijn niet zo toeschietelijk en dat geldt ook voor die ontzettende mooie kat die daar woont.

“’Wie zijn jullie en wat doen jullie in mijn tuin!’ siste een onvriendelijke stem. Ik durfde mezelf niet meer te verroeren en staarde naar de allermooiste kat die ik ooit in mijn leven had gezien.

Kat over de vloer behelst wederom spannende tochten en onderzoeken van Alfie. Maar ook vriendschap, vertrouwen en liefde is een grote pijler in dit verhaal. Een verhaal over gewone mensen die zo af en toe hun problemen hebben. Maar Alfie regelt het allemaal wel en zorgt ervoor dat alles weer op zijn pootjes terechtkomt. De verhalen van Alfie zijn sowieso een must-read voor de dierenliefhebbers, maar lees je gewoon graag een mooie, hartroerende roman, dan zijn deze verhalen ook een aanrader. Rachel Wells schrijft op gemoedelijke wijze over mensen en wat zij in het dagelijks leven meemaken. Herkenbare dingen, herkenbare moeilijkheden, gebeurtenissen waar iedereen zich in kan verplaatsen. Alleen met dit verschil, dat de mooie, grijze en super innemende kat Alfie het middelpunt is van dit alles en voordat je het weet heeft hij je hart veroverd. Dat van mij in ieder geval wel!

 

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.nl.

 

Met dank aan Harper Collins voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Titel: Kat over de vloer| Auteur: Rachel Wells
Uitgever: Harper Collins Holland| ISBN: 9789402716207 (Paperback)|Blz: 256
Vertaling: Irene Paridaans

Kat over de vloer is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com
Bruna
Libris

 

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *