Landing – Gerrit Sangers – Recensie

Landing-framed

`Kom maar, je hoeft niet bang te zijn, niet meer. Ik
zal jou door deze hel leiden die ze leven noemen want
ik ben het leven. Ik ben jouw tovenares en ik zal je
in mijn magie doen verdrinken, je doen vergeten wie
je bent, wie je was. Ik zal je het verleden doen vergeten,
je vader en je moeder, je zogenaamde vrienden en
vriendinnen die uiteindelijk alleen maar om je lachten
omdat je niet zo was als zij waren. Je moet opnieuw
beginnen en ik zal je leiden.´

Landing is een novelle, verteld vanuit het perspectief van Renke, in de eerste persoon. Een man die in zijn verleden blijft hangen, een verleden waarin hij werd gepest en het gevoel had nergens bij te horen.

Nu nog, zeker zeventien jaren later, hoor ik ze roepen met hun hoge overslaande stemmen. Het achtervolgt me. Het weerklinkt in de straten waar ik loop. En soms als ik in de bus sta, heb ik het gevoel dat ze achter me staan en fluisteren: ‘Renke is gek, Renke is gek.’

In de novelle Landing ontmoet Renke tovenares Virginie die zegt dat zij hem kan helpen zijn verleden te vergeten, zijn vader en moeder, zijn zogenaamde vrienden en vriendinnen. Een nieuw begin te maken. Zijn grote liefde te veroveren, koste wat het kost.

Het is soms moeilijk te bepalen wat echt is of niet. Is deze man aan het hallucineren of aan het dromen? Ondanks dat het door eenvoudige en krachtige zinnen op papier is gezet, is het een ingewikkeld verhaal en komt het wat onrealistisch over. Duidelijk is wel dat de hoofdpersoon worstelt met zijn leven is duidelijk en dat hij een uitweg zoekt.

Met Landing weet de auteur de lezer te pakken door de innerlijke strijd van Renke tastbaar op papier te zetten. Maar toch wordt niet alles duidelijk en als het boek uitgelezen is blijft er wat ontevredenheid achter. Heeft de hoofdpersoon nu zijn uitweg gevonden of niet? Sangers zorgt er op deze wijze wel voor dat het in je hoofd blijft hangen en er toch een indruk wordt achtergelaten. Een indruk die zal verschillen van lezer tot lezer.

3 ster

 

Titel: Landing|Auteur: Gerrit Sangers
Uitgever: Aspekt|ISBN: 9789461539731|Blz:104

Landing is beschikbaar bij de lokale boekhandel of via:
Uitgeverij Aspekt
Bol.com
Bruna.nl
AKO.nl
Eci.nl

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *